12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

U sklopu projekta „otporna granica“ organizovano studijsko putovanje sa posjetama vatrogasnim centrima u Hrvatskoj

Foto Opština HN

Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke-HERAG, vodeći partner na prekograničnom programu Bosna i Hercegovina – Crna Gora (IPA II) u projektu „Povećanje kapaciteta za prevenciju, pripremu i odgovor na katastrofe – Otporna granica“, u saradnji sa partnerima Upravom civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke i Opštinom Herceg Novi organizovala je od 31. maja do 2. juna studijsko putovanje u Republiku Hrvatsku.

Učesnici studijskog putovanja su članovi projektnih timova i institucija uključenih u sistem zaštite i spasavanja Županije Zapadnohercegovačke i Opštine Herceg Novi.

Foto Opština HN

Trodnevno studijsko putovanje kao jedna od aktivnosti projekta „Povećanje kapaciteta za prevenciju, pripremu i odgovor na katastrofe – Otporna granica“ obuhvatilo je posjetu Nastavnom centru za osposobljavanje operativnih snaga vatrogastva za JI Europu u Vučevici koje je u izgradnji, obilazak i prezentaciju Državnog vatrogasnog operativnog centra Divulje (Split), te obilazak i prezentaciju Centra za obuku interventnih službi – Šapjane kod Rijeke.

Posjete Nastavnom centru za osposobljavanje operativnih snaga vatrogastva, Državnom vatrogasnom operativnom centru i Centru za obuku interventnih službi pružilo je učesnicima studijskog putovanja nova saznanja o organizovanosti vatrogastva i sprovođenju projekata prekogranične saradnje iz područja zaštite i spasavanja u Republici Hrvatskoj, a koja će sigurno biti od pomoći budućim projektima prekograničnog programa IPA III iz područja sistema zaštite i spasavanja i vatrogastva kao sastavnog dijela navedenog sistema.

Foto Opština HN

Ukupna vrijednost projekta „Povećanje kapaciteta za prevenciju, pripremu i odgovor na katastrofe – Otporna granica“ je preko 586.000 eura, od čega je Evropska unija osigurala preko 84% bespovratnih sredstava. Preostali iznos sufinansiraju projektni partneri, Razvojna agencija županije Zapadnohercegovačke – HERAG kao vodeći partner, Uprava civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke i Opština Herceg Novi (Crna Gora). Implementacija projekta je započela u martu 2022. godine i trajaće 24 mjeseca.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije