18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

U Sloveniji 3666 novozaraženih, vlada angažuje vojsku

Slovenija / delta / foto Delo

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 3666 novih slučajeva zaraze koronavirusom, još 19 oboljelih od covida-19 je umrlo, a zbog krizne zdravstvene situacije u zbrinjavanje i liječenje oboljelih vlada je odlučila uključiti i vojsku.

“Vojska će se svojim kapacitetima uključiti u zdravstveni sistem, te pomagati u liječenju i skrbi za oboljele od covida-19”, objavila je u petak navečer vlada Janeza Janše, dodavši da će se javnom zdravstvu priključiti četiri medicinske ekipe vojnog saniteta.

Kako je u subotu objavio nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ), u zadnja 24 sata potvrđeno je 3666 novih slučajeva zaraze, a udio pozitivnih testova veći je nego dan ranije i iznosi 39,8 posto.

Sedmodnevni dnevni prosjek zaraza iznosi 3157, a 14-dnevna incidencija je 1971. Broj hospitaliziranih i dalje raste, a aktivnih slučajeva je 41.534, objavilo je ministarstvo zdravstva.

U subotu je u bolnicama 981 oboljeli, od kojih je 220 na odjelima intenzivne njege.

Stanje s popunjenosti kapaciteta je kritično. Matematičke projekcije govore da je četvrti val epidemije na vrhuncu, s time da će se rast hospitalizacija nastaviti do kraja mjeseca. Stanje u bolnicama bit će najteže u zadnjem tjednu studenoga, nakon čega bi broj hospitaliziranih mogao početi padati, ako sadašnje restriktivne mjere uspiju, objavili su mediji.

Mjere među ostalim propisuju širu primjenu covid potvrda uz predočenje dokumenata za identifikaciju, skraćeni rad lokala i zabranu rada noćnih klubova i diskoteka, češće testiranje na koronavirus učenika u osnovnim i srednjim školama i zabranu većih javnih okupljanja.

Izvor:Hina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije