16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

U Splitu će se razvijati pilot projekti koji vode prema klimatskoj neutralnosti

splitska riva

Grad Split odabran je kao jedan od 60  CrAFt gradova, u kojima će se razvijati pilot projekti i modeli tranzicije prema klimatskoj neutralnosti, izvijestili su iz splitske  Gradske uprave.


CrAFt (Creating  Actionable  Futures.Actionable) projekt je stvaranja ‘djelotvornih budućnosti’. Gradovi dobitnici, među kojim je i Split, objavljeni su u četvrtak na Europski dan istraživanja i inovacija  (European Research & Innovation  Days) a imat će podršku u provođenju održivih politika klimatske tranzicije i postati uzor drugim gradovima diljem Evrope, navodi se u saopštenju.

Projekt je u sklopu EU programa Obzor (Horizon) koji u fokus stavlja inkluzivni pristup u kojem spaja građane, donositelje politika, umjetnost, znanost i lokalnu zajednicu u kreiranje uključivih modela tranzicije prema klimatskoj neutralnosti u svojoj lokalnoj sredini.

Odabranih 60 gradova pridružuje se tzv. „sandbox cities“, odnosno gradovima-primjerima u kojima su se već uspješno implementirali neki od pilot projekata, a to su Amsterdam, Bologna i Prag.

CrAFt je trogodišnji program pokrenut u maju 2022. godine i dio je Novog Europskog Bauhausa, inicijative Evropske unije koja predstavlja ekološki, gospodarski i kulturni projekt usmjeren na objedinjavanje komponenti dizajna, održivosti, dostupnosti, cjenovne pristupačnosti i ulaganja s ciljem provođenja europskog zelenog plana, kažu iz splitske gradske uprave.

CaAFt gradovi će tako imati priliku sudjelovati u izradi suradničkih modela urbane transformacije, testirati najbolje prakse Novog europskog Bauhausa (NEB), učiti na uspješnim primjerima kroz studijske posjete i pristup bazi znanja, biti dio think-thanka nove generacije, dobiti podršku prema individualnim potrebama te sudjelovati u kampanjama diljem Europe.

Izvor:Hina

Najčitanije