29.4 C
Kotor

Slušaj online radio

U sudaru brodica kod Pašmana teže ozlijeđena jedna osoba

Sudar brodica

Zadarska policija je jučer zaprimila dojavu da je oko 12 sati u akvatoriju otoka Pašmana došlo do sudara dvije motorne brodice u kojem je jedna osoba ozlijeđena.

“Nakon zaprimljene dojave posada policijskog broda Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar, zajedno s liječnikom stigla je na mjesto događaja gdje je pružena liječnička pomoć 35-godišnjoj državljanki Slovenije, nakon čega je radi pružanja daljnje liječničke pomoći, službenim plovilom Sv. Donat prevezena do kopna gdje je vozilom Hitne medicinske pomoći dalje prevezena u Opću bolnicu Zadar. U cilju utvrđivanja svih okolnosti ovog događaja daljnje mjere i radnje provode policijski službenici Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar u koordinaciji s nadležnom lučkom kapetanijom”, priopćeno je u ponedjeljak iz zadarske policije.

O događaju se oglasilo i Ministarstvo i mora, prometa i infrastrukture:

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanje na moru u Rijeci (MRCC Rijeka) jučer, 11. juna u 11.55 sati zaprimila je dojavu jednog od sudionika pomorske nesreće, koji je prijavio sudar s jedrilicom tijekom plovidbe kod otočića Balabra Mala, o čemu su obaviještene sve nadležne službe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Postaja pomorske i aerodromske policije Zadar (PPAP Zadar).

Odmah po zaprimljenoj dojavi komunikaciju sa sudionicima pomorske nesreće i PPAP Zadar preuzeli su službenici Lučke kapetanije Zadar, dok je u koordinaciji MRCC Rijeka prema poziciji nesreće upućen policijski brod „Donat“ sa djelatnicima Hitne medicinske pomoći, HMP ispostava Preko, budući da je prijavljena ozljeda jedne osobe.

Nakon pripreme za hitan medicinski prijevoz ozlijeđena osoba evakuirana je na policijski brod te u liječničkoj pratnji prevezena u marinu Dalmacija, kamo su pristali u 13.55 sati, odakle su pacijenticu preuzeli djelatnici HMP Zadar u daljnje postupanje prema zadarskoj Općoj bolnici.

Sudar brodica

Službenici LK Zadar na mjestu pomorske nesreće obavili su očevid, kojim je utvrđeno da se sudar dva plovila dogodio oko podneva, na poziciji oko tri i pol nautičke milje južno od prolaza Mali Ždrelac, u blizini otočića Balabra Mala.

Na jedrilici se u trenutku sudara nalazilo 5 osoba, svi državljani Republike Slovenije, od kojih dvoje odraslih i dva djeteta, koji u nesreći nisu ozlijeđeni te voditeljica jedrilice, rođena 1988. godine, koja je pretrpjela težu tjelesnu ozljedu u vidu otvorenog prijeloma noge. Dvije osobe na drugoj brodici, također državljani Republike Slovenije, neozlijeđeni su u sudaru.

Jedrilica je u ovoj pomorskoj nesreći pretrpjela značajnu materijalnu štetu u krmenom dijelu, uz lom jarbola i oštećenje trupa ispod razine mora, dok na drugoj brodici, tip motorna jahta nisu utvrđena značajnija oštećenja. Na mjestu nesreće nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša.

Dovršetkom preliminarnog očevida službenici zadarske Kapetanije naložili su komercijalni tegalj oštećene jedrilice na siguran vez u Biogradu na moru brodom hrvatske charter tvrtke, u čijem je vlasništvu jedrilica, a kojim su prevezeni i putnici oštećenog plovila.

Lučka kapetanija Zadar provodi daljnje očevidne radnje o uzrocima ove pomorske nesreće.

Najčitanije