11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

U susret 18. Međunarodnom festivalu klapa Perast – ko otvara Festival, koje klape dolaze…

Mikan Kovačević

U susret 18. Međunarodnom festivalu klapa Perast koji će se održati od 27. do 30. juna, donosimo razgovor sa izvršnim direktorom Milanom Mikanom Kovačevićem.

Što donosi 18. Međunarodni festival klapa Perast koji je program planiran za otvaranje i ko su gosti, koliko klapa se prijavilo u takmičarskom dijelu?

Kovačević: Kako se bližimo  jubilarnom XX MFK Perast, novim programima i sadržajima  pokušavamo doći do zamišljenog zenita. Tako našu klapsku uvertiru  započinjemo 27.juna spektalarnim koncertom   acappella grupe Fool Moon iz Mađarske. To je poklon dobijen u kulturnoj razmjeni Crne Gore i Mađarske iz koje dolaze i pozorišta i muzičari za KotorArt koji i ovoga ljeta započinje našim Festivalom.  Fool Moon izvodi najveće svjetske hitove, jedna je od najboljih acappella grupa u Evropi,  tako da očekujemo izuzetan koncert.

Svečano otvaranje XVIII MFK Perast 28.juna, koncertom Trubaduri u Perastu, potsjećamo na zajedničku muzičku i pjesničku tradiciju Boke i Dubrovnika. Maestro Ibrica Jusić je glavna zvijezda večeri, uz dubrovačke klape Kaše i Subrenum i najpoznatije klape iz Crne Gore. Oživljavamo i perašku ljubavnu legendu po noveli Pustinjak, don Srećka Vulovića, o Kati Kalfić i Antu Sloviću, koji su sahranjeni na ostrvu Sv.Đorđe, a čućemo i horsku obradu Kola Bokeljske mornarice, maestra Marija Katavića iz Sarajeva, našeg velikog i poštovanog saradnika, koji je inače obradio za klape preko 400 pjesama iz Boke  

Takmičarski programi su 28. i 29. juna, u kategorijama ženskih (7) i muških (7) i Nove klapske pjesme (8), među njima dalmatinske  Contra, Mriža, Uzorita i Luše, Valdibora i  Castrum Vallis iz Istre, Slavić iz Zagreba. Čak 7 klapa iz Crne Gore, odlični Libero iz Srbije a iz klapskog Posušja u BiH nam dolazi Zvizdan. Dakle, čitav region je zastupljen u Perastu.   

Imate li problema u organizacionom i finasijskom smislu, obzirom na aktuelnu krizu vlasti u Opštini Kotor i ne usvajanje budžeta?    

Kovačević: U MFK Perast, kao i u KotorArtu radimo kao da je sve u najboljem redu, na osnovu programa i planova koje smo mi iz MFK Perast dostavili Opštini i Ministarstvu još u oktobru 2018. Ne možemo ni zamisliti da bi neko dozvolio da stanu kulturna dešavanja u Kotoru ovog ljeta. Ugovore sa izvođačima, pružaocima usluga štampe, smještaja, tehnike i kompletne organizacije smo potpisali i čekamo sredstva pokrovitelja, sponzora i donatora. Vrijeme brzo prolazi i nadamo se da će se uskoro politička situacija rasplesti, uz hitan nastavak svega što je maltene stalo u Kotoru. Kultura, tradicija i kulturno nasljeđe  koje njegujemo u Perastu i Kotoru ne smiju biti zapostavljeni ni od koga. U tom smislu i ne očekujemo nerazumijevanje, naprotiv, očekujemo efikasnost i blagovremenost od odgovorne opštinske vlasti.

MFKP je za ovih 18 godina postojanja uspio sačuvati od zaborava izuzetno etno-muzikološko blago, dio prepoznatljive kulturne baštine, kako ste uspjeli u tome, jeste li imali viziju od početka ili se ona stvarala?

Kovačević: Prije više od 10 godina, od kada sam u Festivalu, prvi naš zadatak je bio definisanje identiteta kroz stvaranje i prezentaciju autentične Bokeljske pjesme. Uvedena je obaveza da sve klape, od kuda god da dolaze, u Perastu  pjevaju naše pjesme. Tada ih je na našem popisu bilo 30-tak. a danas imamo preko 300 savremeno obrađenih partitura! Uvedena je kategorija Nova klapska pjesma, skromno, sa 3 pjesme 2008. godine. Danas ih imamo, na temu Boka kotorska-more i pomorstvo, – 77 !  Godine 2010. smo započeli projekat Ludvik Kuba, sa njegovih 155 zapisa iz Boke iz 1907. Za te zapise niko u Crnoj Gori nije znao. Danas imamo već skoro sve te stare pjesme u obradama najpoznatijih klapskih kompozitora iz regiona i sve se pjevaju u Perastu!

Taj identitet MFK u Perastu je prepoznat, to insistiranje na našoj kulturnoj baštini, publikovanoj, izvedenoj, uvrštenoj u repertoare najpoznatijih  klapa iz regiona, je visoko poštovano. Svrstavaju nas, svakako nakon Omiša, u najprestižnije klapske festivale na Jadranu. To se stvaralo i vizijom ali i istrajnim i predanim  radom za svaki od 18 Festivala, kako u sadržajima i programima, tako i u organizaciji. Svakako uz ogromnu podršku pokrovitelja i prijatelja Festivala.

Festival klapa Perast

Dječije klape su nešto na čemu insistirate u poslednje vrijeme. Vidite li budućnost i šansu da zahvaljujući mladim ljudima klapa i klapska pjesma na ovim prostorima može počivati i opstati u budučnosti?

Kovačević: Na vrijeme smo uočili izvjesnu  stagnaciju  klapskog rada, posebno u samoj Boki, uz istovremeni entuzijazam klapa iz unutrašnjosti. Tako smo od same pojave tih klapa, sada već starih prijatelja Assa voce i Alata iz Podgorice, iskreno i koliko smo mogli podržali nove klape O’Dive iz Berana, pa prošlogodišnje debitante Camerton iz Podgorice i dječje klape Kotorski gardelini i Primorkinje iz Budve. Ove godine imamo i Štigliće, klapu pri muzičkoj školi „Vasa Pavić“. Tu ideju stvaranja mladih klapa pri muzičkim školama promovišemo i koncertima, za sada u osnovnim školama u Dobroti i Prčanju. Uspjeh Kotorskih gardelina na renomiranom festivalu dječjih klapa u Zadru, gdje su osvojili 1. mjesto, rezultat je prvenstveno entuzijazma njihove voditeljice Nade Baldić,  velikog rada  i ljubavi te djece prema klapskoj muzici. Mi u tome pomažemo organizacijom seminara, pozivima na svaki koncert koji organizuje MFK Perast i zaista se nadamo da je to značajan potsticaj za slične primjere u našem okruženju, Boke, primorja i unutrašnjosti. To jeste ohrabrujuće za opstanak i budućnost naše klapske kulturne baštine.

Nagrada “Wild Beauty Awards 2017” MFK Perast za 2017.

Almanah Lirica je nešto što već godinama uspješno realizujete i na čemu ste u Festivalu jako ponosni. Lirica je izuzetno prihvaćena i od stručnjaka iz svijeta klapskog pjevanja, što nam donosi ovogodišnji broj?

Kovačević: Da, ponosni smo, jer su u našim Liricama (7 brojeva) zapisane partiture najvećih imena iz klapske muzike: od prvih zapisivača bokeljskih pjesama –Kube, Kuhača, De Sarna iz 19.vijeka, preko bokeljskih autora Tomasa, Gregovića, Vučetića, Čučića, Matjan, Begua, Rakića i Ivaniševića, iz prošlog vijeka, pokojnih J.Fiamenga, N.Bublea, D.Fia,  pa do savremenih maestara K.Magdića, Tambače, Ćalete, R.Kraljevića, M.Čačije, V.Dragojevića, D.Vidovića, Z.Marjanović  i naših domaćih, sve uspješnijih autora.  U našim izdanjima zapisujemo ostavštinu velikih i značajnih  klapskih autora ovih prostora, uz  svijest i odgovornost prema ovim mladim naraštajima.

U Lirici br. 2, 2014. godine objavili smo 34 partiture novih klapskih pjesama od VIIIXIII MFK Perast, dok je ova Lirica br. 7 nastavak naše izdavačke aktivnosti i predstavlja 33 nove klapske pjesme izvedene od XIVXVII MFK Perast. Dakle objavili smo ukupno 77 novih klapskih pjesama premijerno izvedenih od 2009 godine.

MFK Perast time, uz CD, audio zapise, partiture i vrijednu knjigu o djelu L.Kube, ostavlja dokumentovan zapis o svojim aktivnostima i  čuvanju naše kulturne baštine u Perastu. Nadamo se, za neke buduće generacije klapskih zaljubljenika.

Najčitanije