16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

U Tivat stigla možda i najbrža regatna supermaxi jedrilica na svijetu – „Skorpios“ u Porto Montenegru

SKORPIOS jutros na mulu V Porto Montenegra

Jedna od najbržih i najmodernijih jednotrupnih tzv.supermaksijedrilica na svijetu, impresivni „Skorpios“, uplovio je jutros u Tivat gdje se vezao na mulu V marine Porto Montenegro.

Ovaj 43 metra dugi „bolid pod jedrima“ vlasništvo je ruskog oligarha Dimitrija Ribolovjeva, jednog od deset najbogatijih Rusa.

„Skorpios“ je sagrađen prošle godine u brodogradilištu Nautor`s Swan u Finskoj. Brod dizajniran uz primjenu najmodernije tehnologije i rješenja za unapređenje njegovih performansi u takmičarskom jedrenju, ima 180 bruto-tona, a cijeli je najpravljen o najsavremenijih lakih i ultračvrstih materijala poput karbonskih vlakana i nomeksa. „Skorpis“ je nazvan po istoimenom grčkom ostrvcetu koje je nekada pripadalo čuveno grčkom brodovlasničkom magnatu Aristotelu Onazisu, ali je i ono sada u vlasištvu Dmitrija Ribolovjeva. Brod je širok skoro 9 metara a njegova tzv. nagibna kobilica u potpuno izvučenom položaju daje ovoj jedrilici impresivno veliki gaz od čak 7,4 metara. Osim jedara ukupne površine od čak 1.961 mtar kvadratni na jarbolu visine 55 metara, a koja su mu glavni pogon, „Skorpios“ ima i jedan manji dizel motor snage 500 konja, a u svoje tankove može ukrcati do 1.000 litara goriva. Brod vije zastavu Kajmanskih ostrva, a u Tivat je prema podacima sa marinetraffic-a, stigao direktnmo iz luke Sent Džon u Karibima, nakon putovanja preko Atlantika i Mediterana koje je trajalo 17 dana.

SKORPIOS-James-TominsonRORC

„Skorpios“koji je težak samo 59 tona,  važi za možda trenutno i najbržu jednotrupnu tzv.supermaksi regatnu jedrilicu na svijetu, a posebno je karakterističan po izuzetno visokoj brzini koju razvija  čak i pri nepovoljnom, odnosno protivom vjetru.

Ova jedrilica čiji je skiper jedan od najboljih regatnih jedriličara na svijetu, Španac Fernando Ečevari, vrijedna je preko 20 miliona dolara. Brod koji je u more porinut u julu prošle godine je u proteklih devet mjeseci sa lakoćom osvojio dvije velike prestižne međunarodne  regate na kojima je ovaj supermaksi-krstaš nastupio i to „RORC Caribbean 600“ i prije toga još čuveniju regatu „Rolex Fastnet 2021“ u Velikoj Britaniji. Koliko je „Skorpios“ brz jedrenjak, najbolje pokazuje podatak da je lani, prelazeći Atlanstkji okean iz Evrope prema Karibima da bi nastupio na regati RRC Car ibbean 600“, ovaj brod preplovio 3.210 milja za samo šest dana i sedam sati, krečući se impesivnom prosječnom brzinom od 20,6 čvorova.

SKORPIOS jutros na mulu V Porto Montenegra

Vlasnik „Skopriosa“ Dmitrij Ribolovjev odlučio je da, za razliku od drugih serijskih jedrilica koje Nautor`s Swan gradi, njegov brod bude jedinstven u svijetu, tako da su kalupi koji su korišteni za izlivanje „Skorpiosovog“ trupa od karbonskih vlakana, nakon toga namjerno uništeni da se ne bi mogao izgraditi blizanac ove posebne jedrilice.

Ribolovjev čije se bogatstvo procjenjuje na skoro 7 milijardi eura, trenutno se ne nalazi ni na jenoj listi sancionisanih ruskih zvaničnika ili oligarha, a koje je Zapad uveo zbog agresije Rusije na Ukrajinu.

Izvor:S.L.

Najčitanije