15.2 C
Kotor

Slušaj online radio

U tivatskom Vodovodu potpisuju peticiju za odbranu aktuelnog direktora, lokalna vlast poručuje da on nije ugrožen

Opština Tivat – foto Boka News

U preduzeću DOO Vodovod i kanalizacija“ (VIK) Tivat počelo je potpisivanje peticije protiv smjene Alena Krivokapića, izvršnog direktora te firme koja je u vlasništvu Opštine Tivat,.

Potpisivanje peticije je pokrenuo dio zaposlenih u VIK-u na osnovu saznanja koje imaju o navodnoj predstojećoj Krivokapićevoj smjeni sa mjesta izvršnog direktora od strane novoformirane vadajuće većine u Tivtu, koju, nakon lokalnih vanrednih lokalnih izbora 23l.oktobra, čine koalicija “Da zapečatimo”, DF, Krtolsjka, Lista, Tivatska Akcija i Bokeški Forum.

Krivokapić koji je na mjesto kizvršpnog direktora VIK-.a svojevremeno došao kao kadar DPS-a važi za izuzetnog prpofesionalca i jednog od najsupješnijih direktora opštinskih preduzeća u Tivtu I C rnoj Gori uopšte, zbog čega ga je na tom mjestu zadržala i sada već bivša gradska vlast triju građanskih listi NP-BF-GBA a koja je porazila DPS na izborima 30.avgusta 2020.

Međutim, sada nakon nove politička podjele između čak devet konstituenata nove parlamentarnme većine Tivta koja tvori aktuelnu lokalnu vlast, špekuliše da će Krivokapića na mjestu izvšrnog direktora VIK-a zamijeniti dosadašnji potpredsjednik Opštine Vladimir Arsić (NP). Obornik i presjednik opozicionei HGI Adrijan Vuksanović je smjenu dosadašnjeg i imenovanje novog Odbora direktora VIK-a koja je izglasana glasovima aktuelne parlamemtarne većine n a posljednoju sjednici SO u srijedu, ocijenio kao pripremu i uvod u smjenu popularnog i uspješnog višegodišnjeg izvršnog direktora tivatskog Vodovioda.

U međuvremenu je dio zaposlenik VIK-a stim u vezi, počeo sakupljanje potpisa na peticiju protiv smjene Krivokapića, a ona je juče dostavljena predsjedniku Opštine Tivat i nosiocu izborne liuste koalicije “Da zapečatimo”, Željku Komnenoviću. Peticiju je potpisalo 55 od 63 radnika VIK-a koji u njoj tvrde da se, “zbog podjele partijskog plijena, priprema smjena direktora Alena Krivokapića”. Oni traže da direktor ostane na funkciji i nastavi rukovoditi preduzećem.

Gradonačlenik Komnenović potvrdio je juče da je dobio peticiju radnika VIK-a i ocijenio da, iako njeni kreatori tvrde da ona nema političku konotaciju, “obzirom na nastup odbnornika opozicije na posljednjoj sjenici SO Tivat kada se pričalo o Odboru direktora VIK-a, jasno je da peticija ipak ima tu dimenziuju”.

“Moram reći da toj ”zabrinutosti” nema nikakviog mjesta jer aktuelni direktor VIK-a g. Alen Kriviokapić ima podršku mene kao predsjednika Opštine i cijele Opštine Tivat. Podsjetiću da je on ostao na tom mjestu i nakon što je DPS izgubio izbore 30.avgusta 2020. i kada mu ni njegova stranka nije više davala podršku. Isto tako, za vrijeme dok je u Tivtu fiunkcionisao Odbor povjerenika umjesto raspuštene SO, ja lično sam iskoristio zakonsku mogućnost da Krivokapića ponovno u ime SO, imenujem za izvršnog direktora VIK-a jer je u jednom momentu prijetila opasnost da dođe do pravnog vakuma neizborom direktora i istekom njegovog v.d. mandata, a što bi se loše odrazilo na fiunkcvinisanje VIK-a.Alen Krivokapić je opravdao očekivanja i u to nema nikakve sumnje. Neće biti njegove smjene i ništa nećemo uraditi mimo interesa VIK-a. Sve što imamo, uradićemo u dogovoru sa Krivokapićem i o njegovom statusu i o bilo kakvoj drugoj promjeni.”- istakao je Komnenović.

On je ocijenio da se sa ovom peticijom ponavlja situacija koja je ranije bila u Komunalnom preduzeću Tivat “prilikom fabrikovanog otpora izboru novog direktora tog preduzeća”.

“I tada se pričalo o navodnoj nestručnosti novog direktora ali je evidentno da je u međuvremenu napravljen itekako dobar rezultat u radu i performansama Komunalnog kao i svih drugih opštinskih preduzeća i ustanova gdje upravljaju stručni i vrijedni kadrovi. Dakle, nema mjesta nikakvoj zabrinutosti jer je sigurno da ćemo pitanje rukovodioca VIK-a rješavati u najboljem interesu samog tog preduzeća i interesu Opštine kao njegovog osnivača.”- poručio je gradonačelnik.

Komnenović se osvrnuo i na kritike koje mu je opozicija ali i dio vladajuće koalicije  uputila povodom odluke da se uz redovnu decembarsku platu, isplate duple varijabile za sve zaposlene u lokalnoj upravi kao nagrada za dobre rezultate koje je Opština Tivat postigla u 2022. Po jedna varijabila u vidini polovine prosječene plate u Crnoj Gori, isplaćena je svim opštinarima za posljednja dva kvartala ove godine. To znači da su svi oni koji već prethodno u ranijem periodu giodine nisu bili na sličan način nagađeni varijabilom, uz decembarsku zaradu, dobili još po jednu prosječnu platu u Crnoj Gori.

“Istina je da je godina iza nas bila izuzetno teška i možda bila jedna od najtežih posljednih par decenija u Tivtu: teška ekonomska situacija u Ošptini-  politička kriza, početkom godine još aktuelna zdravstvena kriza i u toj siutaciji postignut je dobar rezultat koji i najveći kritičari moraju priznati: vraćeni su svi raniji dugovi Opštine koje nam je ostavila prethodna DPS-SD-HGI vlast, racionalitovana lokalna uprava i ostvaren višak prihoda u gradskoj kasi u odnosu na plan zbog čega smo rebalansom i uvećavali budžet za ovu godinu i došli u situaciju da za 2023. imamo do sada rekordni budžet u istoriji Tivta od preko 24 miliona eura. Ja sam pristalica toga da se ostvareni rezultati moraju vrednovati i ako su dobri, adekvatno i nagraditi jer je taj rezultat plod rada ljudi u lokalnoj samoupravi.”- istakao je Komnenović ocjenjujući rekacije kritičara njegovog poteza da podijeli varijabile svim opštinarima, kao “sakupljanje jeftinih političkih poena”. Dodao je da su varijabile isplaćene u skladu da zakonom i relevantnim lokalnim propisima  i da ih nisu dobili ni on kao predsjednik, ni potpredsjenici Opštine, jer zakon to ne dozvoljava.

On je dodao da je Tivat jedna od najuspješnijih opština u Crnoj Gori i da se ovdašnja lokalna uprava u potpunosti samostalno finansira “i ne živi od Egalizacionog fonda od čega živi dvije trećine svih opština u Crnoj Gori”.

“Prema tome, ako nešto i zaradiš i imaš dobre rezultate u interesu svih tvojih građana,. onda imaš pravo i da imaš veči prosjek zarada. Sviđalo se to nekome u Vladi ili ne sviđalo, jer radnici moraju znati zbog čega rade.”- zaključio je Komnenović.

SDP: U TIVTU SU NA VLASTI LICEMJERI

Informacija koja je danas izašla u medijima o isplati 13. plate zaposlenima u Opštini Tivat još jedan je pokazatelj bahatosti i licemerja nove većine u Tivtu”- saopšteno je iz OO SDP Tivat.

“U proteklih par mjeseci ta ista vlast je prozivala UO VIK-a neodgovornim i nestručnim jer su radnicima za uspješno poslovanje dodijelili 13. platu da bi danas javnost Tivta saznala iz medija da će svi građani Tivta platiti opštinskoj administraciji 13. platu. Ako uzmemo u obzir da je svim zaposlenima u Opštini Tivat već ranije isplaćena zimnica u iznosu od 180 eura odluka da se isplati i 13. plata, što po navodima koje smo mogli jutros pročitati, čini oko 80.000 eura novca građana Tivta, dovodi u pitanje motive koji stoji iza ovakvog ponašanja lokalne vlasti. Da li je u pitanju bahatost i bezobzirnost ili nagrađivanje podobnih vrijeme će najbolje pokazati.”- saoptila je tivatska SDP koja smatra da su se ta sredstva “trebala usmjeriti na socijalna davanja onim najugroženijim građanima Tivta – što lokalna administracija sasvim sigurno nije, pomoć školama i vrtićima, igralištima, ili pronalaženju načina za finasiranje produženog boravka za učenike nižih razreda osnovne škole.”

“Nastavićemo da se borimo protiv ovakve prakse jer nam obespravljeni, ugroženi radnici koji žive od svog rada a pritom uredno plaćaju svoje obaveze svima moraju biti prioritet”- naveli su iz OO SDP Tivat.

Najčitanije