15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

U tivatsku marinu svakodnevno uplovio po 15-tak jahti

Porto Montenegro
Porto Montenegro

U tivatsku marinu Porto Montenegro ovih dana u špicu sezone, svakodnevno u prosjeku uplovi između 15 i 20 jahti raznih veličina. Sličan broj brodova svakog dana i isplovi iz marine, u kojoj se mogu vidjeti prazna mjesta uz operativnu obalu, ali ona to u suštini nijesu. Riječ je naime, o vezovima koji su iznajmljeni na duži period, pa su oni sa stanovišta menadžmenta Porto Montenegra zapravo puni, bez obzira na to da li je na njima u svakom trenutku brod vezan ili ne.

Dolazak i odlazaka brodova je pojačana, jer se većina zadržava samo par dana okončavajući ili započinjući u Porto Montenegru neku od čarter-plovidbi Jadranom ili Mediteranom.

Među jahtama koje su trenutno vezane u Porto Montenbegru najveća i najimpresivnija je 95 metara duga „Mayan Queen IV“ – ploveća palata meksičkog milijardera i jendog od najbogatijih ljudi svijeta, rudarskog magnata Alberta Baileresa.

Veoma zaposlen je i petrolejski vez tivatskog nautičlkog centra na kome se jahte snabdijevaju gorivom, oslobođenim od carine, PDV-a i akciza u slučaju brodova koji u naredna 24 sata napuštaju Crnu Goru. Kada koriste tu povoljnost, jahtaši kupuju gorivo po cijeni koja je oko 45 odsto niža od maloprodajne na bezninskim pumpama u Crnoj Goro. Ovdje su u upotrebi tri veza za snabdijevanje jahti gorivom, na kojima su pumpe kapaciteta i do hiljadu litara u minuti, što znači da prosječna mega jahta dužine 45 metara, svoje tankove za gorivo ovdje „do čepa“ napuni za oko sat vremena. Pored vezova za tankovanje gorivom jahti, ovdje postoje i dva veza gdje se goriovo toči u manje glisere i tendere, kao i poseban ponton za snabdijevanje gorivom skutera i drugih sličnih plovila.

Detalj iz Porto Montenegra
Detalj iz Porto Montenegra
Izvor:S. L.

Najčitanije