18.7 C
Kotor

Slušaj online radio

U Tivtu 45% više turista

Boka Kotorska – mikophotography montenegro www.djuricic.me

U Tivtu trenutno boravi 2.387 gostiju, što je 45 % više nego u uporednom periodu prošle godine, saopštila je TO Tivat.

Stranaca boravi ukupno 2.196 u  privatnom smještaju  je 1.336, u hotelima 845, a u kampovima samo 15.

Domaćih gostiju na tivatskoj rivijeri je 191 i svi borave u hotelima.

Turistička organizacija Tivat na sajmu turizma u Parizu

Turistička organizacija Tivat je u sklopu NTO i u prisustvu ostalih lokalnih turističkih organizacija i turističke privrede Crne Gore, predstavila svoju ponudu na 40-tom međunarodnom sajmu turizma IFTM Top Resa 2018 koji se ove godine održava od 25. do 28. septembra, u Parizu. “IFTM Top Resa” je najveći B2B sajam u Francuskoj, koji je ove godine okupio blizu 1600 najrazličitijih izlagača i više od 32000 ostalih profesionalaca iz oblasti turizma.

Posljednjih godina bilježi se konstantan trend rasta turističkog prometa iz ove zemlje, kada je u pitanju i grad Tivat i generalno Crna Gora, posmatrana u cjelosti. Ovo tržište je jedno od najznačajnijih tržišta, sa najvećim učešćem u turističkom prometu kada su u pitanju zemlje Evropske Unije. U 2017. godini grad Tivat je posjetilo ukupno blizu 1800 turista i ostvareno blizu 7000 noćenja. Za prvih 7 mjeseci obrađenih statističkih podataka po evidencijama MONSTATA, grad Tivat je u 2018. godini ukupno posjetilo 1300 turista, sa ostvarenih blizu 4250 noćenja, što je za 9% više u odnosu na isti period 2017. godine. Vjerujemo da će se razlika u evidenciji za avgust i spetembar, kao i ostatak godine približiti broju od 20%. U privatnom smještaju, koji je ove godine zabilježio puno više registrovanih izdavaoca, pokazao je statistiku od blizu 50% više dolazaka turista iz ove zemlje i blizu 25% više ostvarenih noćenja.

Podaci posmatrani na nacionalnom nivou upućuju na statistike koje pokazuje da cijelokupna Crna Gora, bilježi konstantan trend rasta kada su u pitanju turisti koji dolaze iz ove zemlje, pa je za  prvih šest mjeseci ove godine zabilježen rast od 27%, u dolascima i 36% u noćenjima, u odnosu na prethodnu godinu.

Tivat – foto Miko Đuričić

Sajamska štandovska ponuda je osim odlične lokacije predstavnika Crne Gore i ove godine, oba dana sajamskog nastupa, bila upriličena koktelom za partnere crnogorske privrede iz Francuske i brojnih gostiju, uz degustacije naših tradicionalnih nacionalnih gastro specijaliteta.

Prezentovan je i novi Michelin vodič o Crnoj Gori na francuskom jeziku, koji pored informativnog i opisnog dijela preporučuje određene lokalitete i ponude u Crnoj Gori.  Autori vodiča su prethodno boravili u Crnoj Gori, dok distribucija i prodaja širom Francuske odpočinje zvanično 15. oktobra.

U okviru ovog vodiča, Mišelin je za Tivat rekao sledeće – da je poznat kao najmlađi grad Boke Kotorske, pominjući i prve pisane podatke iz 14 vijeka o ovom neobičnom mjestu, sa odličnim potencijalima za razvoj turizma koji nudi veliki broj charter letova u sezoni. Opisuje i postojanje jedne već sada jako poznate luksuzne marine. Pominje i tri poluostrva i ostrva Sv. Marko sa prisustvom Club Meda od 1980 do rata, zatim otok i crkvu na otoku, koja je pretrpjela veći broj rekonstrukcija, a datira iz 15 vijeka, ali i Prevlaku uz prisustvo dvije vjere koje su bile prisutne na tom prostoru.

Dajući svoje 3* (tri zvijezdice) poluostrvu Luštica, opisujući je kao čarobno mjesto mira i opuštanja, čak i u najjačoj top sezoni, dočaravajući riječima ovaj kraj kao nesvakidašnji spoj Boke Kotorske sa Jadranskim morem.

Takođe, neposredno pred ovogodišnji početak sajma Top Resa, u udarnom terminu francuske nacionalne televizije France 5, emitovala se “Échappées Belles” epizoda o Crnoj Gori u trajanju od 90 min,  što je bio rezultat posjete ove TV ekipe Crnoj Gori, podržane kao projekat od strane NTO CG, ali i brojnih lokalnih TO.

U pravcu nastavka ovog pozitivnog  trenda, dobre najave za sledeću 2019-tu godinu su takođe već sada, više nego evidentne. Na štandu TO Tivat vladalo je interesovanje za kratkom brošurom o Tivtu prevedenom na fransuskom jeziku. Takođe, u brojnim razgovorima, kakav je slučaj bio i sa predstavnicima kompanije „Évasion&DÉCOUVERTE“ – specijalizovanom Event organizacijom, zainteresovanom za saradnju sa našim 5* hotelima koji posluju na području opštine Tivat, nastojali smo što bolje predstaviti materijale i sadržaje naših hotela i povezati ih u cilju kreiranja budućih saradnji u organizacijama brojnih događaja za koje su zainteresovani, ali i brojnim predstavnicima zemalja koji su čuli za poznatu marinu Porto Montenegro i sadržajima koje ona nudi u cilju ostvarivanja potencijalnih saradnji. Naši predstvnici na tivatskom štandu su se potrudili, da u vidu proagandnog materijala predstave i novu marinu Luštica bay, takođe operativnu od ove godine i približe klijentima njihove sadržaje.

Ne izostavljajući značaj nacionalne aviokompanije Montenegro Airlines, pored redovnog saobraćaja ka Parizu na godišnjem nivou iz Podgorice i redovne linije ka Lionu tokom ljetnje sezone, ista kompanija saobraća i sa aeredroma u Tivtu u toku ljetnje sezone za Pariz, što je od velikog značaja za naš grad, Tu je takođe i low cost kompanija Transavia koja je u toku ljetnjih mjeseci imala direktne konekcije sa Tivtom, više puta u toku sedmice, a istu saradnju će nastavit i u 2019. godini, dva puta nedjeljno od aprila do kraja oktobra.

TUI Francuska i sljedeće godine najavljuje čarter letove i aranžmane za Crnu Goru u periodu od maja do oktobra iz više francuskih gradova, kao i MTO Travel.

Interesovanje Francuza za ponudom Tivta, Boke pa i Crne Gore u cjelosti, postoji i mimo ljetnje turističke sezone, kako nam predočavaju ranije statistike, pa će se nastaviti u intentziviranju dovođenja organizovanih grupa turista sa ovog područja i kada je u pitanju van sezonski turizam, kao i generalno zimska sezona.

Najčitanije