11.9 C
Kotor

Slušaj online radio

U Tivtu održan okrugli sto posvećen maslinarstvu i poboljšanju maslinarske proizvodnje

Okrugli sto posvećen maslinarstvu

U hotelu Palma u Tivtu u petak je održan okrugli sto na temu “Značaj maslinarske proizvodnje kao turstičkog proizvoda za ekonomski razvoj ruralnog područja” HR-BA-ME u organizaciji Maslinarskog društva Boka, jednog od partnera u projektu COOPeR. Na početku, prisutnima se obratio predsjednik opštine Tivat, Željko Komnenović koji je tom prilikom kazao da je maslina sveta biljka, te da ima bitnu funkciji za ruralni razvoj Crne Gore.

“Potrebno je da se vratimo tradiciji, ali i budućnosti jer je i samo maslinarstvo u agenda svih novih evropskih smjernica, ali i lokalnih planova, s obzirom da i Opština Tivat , preko svojih agendi Sekretarijata za privredu i Sekretarijata za unaprjeđenje prostora ulaže dosta pažnje na ruralni razvoji i na podršku poljoprivrednim proizvođačima”, poručio je on.

Direktorica maslinarskog društva “Boka”, Vesna Đukić istakla je  da je veoma zadovoljna saradnjom sa svim partnerima, te da su uz mnogobrojnu podršku uspjeli, iako kao NVO, sve aktivnosti da implementiraju i privedu kraju.

Vesna Đukić MD Boka

“Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti posvećena maslinarstvu, okupili smo i maslinare, mala i srednja preduzeća, ljude iz javnog sektora, naučnike i brojne stručnjake iz naučnih institucija. Govorili smo o svim bitnim aspketima za maslinarstvo i drago nam je da se veliki broj ljudi okupio danas ovdje”, kazala je ona.

Komentarišući položaj maslinara u Crnoj Gori Vesna je kazala da je to stvar pojedinca, i negove želje i angažovanosti.

“Zadnjih destak godina sva udruženja maslinara u Crnoj Gori u saradnji sa Institutom i Biotehničkim fakultetom donose velike rezultate, i o maslini se govori mnogo više nego što je to raniji slučaj. Svakako se jedan veliki napredak ogleda u tome što smo uspjeli da utičemo na ukus potrošača ali i da podstaknemo  javno mijenje i same potrošače kako bi se više posvetili kvalitetu proizvodnje maslinovog ulja”, zaključila je ona.

Okrugli sto posvećen maslinarstvu

Predstavnik Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu, mr.sc. Jakša Rošin kazao je da su projekti prekogranične saradje veoma značajni za razvoj maslinarstva. Njihov značaj, naglasio je, posebno se ogleda u razmjeni iskustava među državama.

“To je veoma bitno naročito za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu koje su kao države tek u pregovorima za ulazaka u EU. Hrvatska već ima iskustva, naročito stečena u ovakvim projektima. Danas sam govorio konkretno o agro- tehnici kod masline sa naglaskom na ovaj period koji nam predstoji, od berbe do cvata. To je period kada se kod masline odvijaju najvažniji agro – tehnički zahvati, rezidba kao najvažniji zahvat, zatim zaštita i obrada u masliniku i po potrebi najvodnanjvanje maslinika”, kazao je on.

Zvonimir Miletić ispred Gospodarske komore federacije BIH kazao je da je pomenuti projekat samo jedan od pet aktivnosti koje sprovode u projektu Cooper, u kome imaju pet partnera iz tri različite države.

“Sa jedne strane imamo Institute i udruženja koja se bave maslinarstvom a sa druge su Gospodarske komore iz koje i ja dolazim, te grad Mostar koji je u biti glavni patner ovoga projekta a koji ima najznačajniju ulogu a to je izgradnja Centra za maslinarstvo.Današnji orkugli sto je samo jedan dio te cijele priče, gdje prisutni kroz predavanja mogu steći razna korisna iskustva”, rekao je on.

Da je maslinarstvo u jednoj mjeri zaboravljena grana poljoprivrede na teritoriji Crne Gore, mišljenja je sekretar Sekrtarijata za privredni razvoj i turizam, Vedran Božinović.

“U suštini, u cijelom smislu razvoja turizma maslinarstvo je značajno jer doprinosi poboljšanju ponude i razvijanju  turizma, pogotovo u periodu pred i postsezone. Nadam se da će ovakvi i slični događaji doprinijeti boljem položaju maslinarstva”, poručio je Božinović.

Značaj okruglog stola je višestruk jer predstavlja saradnju između naučne zajednice i poljoprivrednih proizvođača, mišljenja je prof.dr Mirko Knežević.

“Biotehnički fakultet, odnosno Centar za zemljište  milioracije ima odgovarajuću ulogu u kontroli plodnosti kod gajenja maslina i davanja adekvatnih preporuka. Iz ugla iz kojeg ja posmatram maslinarstvo je više vezano za zaštitu zemljišta, to je jako značajan faktor za zemljišta koja su pod maslinama i samim tim su zaštićena”, kazao je on.

Najčitanije