3 C
Kotor

Slušaj online radio

Premijera predstave „Uspomene Sare Bernar“: TOBOGAN EMOCIJA

Predstava Uspomene Sare Bernar

Premijera predstave Uspomene Sare Bernar rađena prema tekstu Džona Marela, u adaptaciji i režiji Staše Koprivice, u kojoj glume  Tanja Bošković i Dejan Đonović, održana je sinoć u Dvorani Park u Herceg Novom. Dobra energija, sjajna režija i virtuozna gluma učinila je da publika u dahu isprati predstavu.

„Ovo je priča o pozorištu, pozorišnoj umjetnosti. Bilo je zanimljivo sprovesti publiku sa druge strane zavjese, da bi vidjeli naličje svega što može biti i tužno i smiješno. Htjela sam da publiku zajedno  sa Sarom koja pravi egzorcizam svih svojih emocija da bi mogla jednog dana umre na miru –  čista i  oslobođena, provedem kroz tobogan emocija. Ovo je, kako je kazala producentkinja Milina Kovačević,  jedna kaleidoskop predstava čiji su staklići koji mijenjaju sliku burne emocije, segmenti iz biografije dive Sare Bernar, različiti ambijenti i scenska rješenja koja su ponudili autori, što gledaocu izgleda drugačije čim se točak malo zaokrene“, ustvrdila je rediteljka Staša Koprivica.

„Predstava je napravljena u maniru onog što što Grotovski zove siromašno pozorište , koje je svedeno i zato mora da ode korak dalje u istini . Nemamo iza čega da se sakrijemo u ovoj predstavi,jer je  publika  toliko blizu da može da vidi i osjeti sve što je laž, pa zato i ne postoji  prostor za to. Teže je, ali na kraju je nagrada veća, barem meni kao jednom od autora predstave“, kazala je Koprivica uvjerena da su napravili predstavu koja „u dahu može da se popije“.

Iako je predstava rađena od jula da polovine septembra, a probe čak i na 40 stepeni , Koprivica ističe da joj je to više prijalo nego plivanje u moru, jer je osvježila mozak. „Svi smo tu bili jer smo to zaista željeli. Punog smo srca radili. Bila mi je izuzetna čast da radim sa Tanjom Bošković. Mnogo sam naučila i jako mnogo smo se smijali i uživali, da bi napravili  slojevitu predstavu, Pandorinu kutiju značenja i istine“.

Maestralna Tanja Bošković odala je priznanje publici „koja je razumjela humor koji nije „lak“ ni  površan, ni običan. „Dopada mi se što smo  u neuslovima-  u srušenom pozorištu doveli gledaoce na scenu i što smo bili jedni do drugih na metar , ostvarujući tako potpuno intiman odnos prema publici . Bilo mi je jako uzbudljivo jer odavno nisam igrala u tim okolnostima. Kada publika osjeti kako miriše Sara Bernar to je nešto potpuno drugo“, kazala je Tanja Bošković, ističući da je  „očarana cijelom ekipom i   profesionalizmom svih saradnika.

Predstava Uspomene Sare Bernar

Glumica je podsjetila da glumi Saru Bernar u poznim godinama i da je to vrijeme njenih sjećanja. „Odvažila se da pred Englezima odigra Hamleta , bila u Americi pet puta, radila je to fantastično, nije bila poznata samo po glumi već i po onome što je „ drmala“   Comédie-Française, smjenjivala  upravnike  i kada su je odbacivali ona je umjela da ode i otvori novo pozorište. Tanja Bošković je istakla da je  ova predstava i njen skromni trud“ u borbi da Herceg Novi dobije profesionalno pozorište , jer za teatar postoji publika i kulturna tradicija u ovom gradu.

„Bilo je lako i  kreativno jer smo imali smo divnu saradnju sa Stašom, a Tanja je božanstvena. Obje su bile tolerantne, razumne i maštovite, a rad sa njima mi odgovara i  podstiče me, pa valjada i ja budem malo takav “, kazao je glumac Dejan Đonović.

Uživali smo otkrivajući nove slojeve teksta I dobili smo rezultat   u kome je ugrađeno mnogo toga, ne samo pisca . Kroz rad pred našim očima se nešto iz pupoljka pretvaralo u cvijet i povremeno nas iznenađivalo koliko taj komad pruža mogućnosti i koliko je sposoban da poveže ljude i likove koji su na prvi pogled suprostavljeni, a u stvari su vrlo bliski“, kazao je Đonović

„Mislim da smo dokazali da u ovom gradu može da se napravi prava profesionalna predstava , možda je ovo podsticaj, a uz Carevo novo odijelo, San o Boki pokretač i zamajac za pozorišni život u Herceg Novom. Jer ovaj grad ne može da živi bez pozorišta“,  poručio je Đonović.

Veliki doprinos predstavi dala je kostimografkinja Vesna Vukičević, kao i mala, ali uspješna ekipa mladih ljudi.

Predstava „Uspomene Sare Bernar“, je koprodukcija Hercegnovskog pozorišta i Herceg festa.

/S.Kosić/

Najčitanije