19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

U Tivtu otvorena izložba “Odlike lokalnog ribarstva”

“Odlike lokalnog ribarstva” naziv je multimedijalne izložbe autora etnologa Igora Lazarevića koja je otvorena u srijedu u Muzeju i galeriji Tivat. Uz muzejske predmete ribolovnog alata prikazan je kratki dokumentarni film Krsta Kika Tomičića, “Pagraši” a izložbu su pratile i fotografije Tanje Nikolić.

U ime domaćina posjetioce je pozdravila direktorica Muzeja i galerije Tivat Jelena Bošković.

“Cilj Muzeja i galerije je da što više radi na promociji muzejske djelatnosti, tako da je naš etnolog Igor Lazarević osmislio i koncipirao izložbu sačinjenu od eksponata, koji se nalaze u fundusu muzeja i galerije i par eksponata, koji su pozajmljeni od naših sugrađana”, kazala je Bošković.

Autor izložbe Igor Lazarević, izrazio je zahvalnost mještanima Graciji Aboviću i Zoranu Nikoliću, koji su mu pozajmili predmete, ribarske alate za izložbu.

“Posebno zadovoljstvo imamo što izložbu prati film Krsta Kika Tomičića “Pagraši” koji nam je ustupio Foto kino kluba „Mladost“ iz Donje Lastve, kazao je  Lazarević.

“Kroz upoznavanje sa lokalnom ribarskom tradicijom saznajemo i o životnim navikama stanovnika ovoga područja u prošlosti, administrativnom i privrednom kontekstu.U dijelu materijalne i nematerijalne baštine tradicionalno ribarstvo ima naročit značaj kod stanovnika primorskih krajeva. Ono je oduvijek bilo sastavni dio prilagođavanja datim prirodnim i ekonomskim uslovima”, kaže autor izložbe etlog i kustos Igor Lazarević.

Izložba se može pogledati svakog radnog dana od 8 do 20 sati, kao i subotom od 9 do 12 sati u prostorijama etnografske zbirke Muzeja i galerije Tivat u ljetnjikovcu Buća Luković.

Izvor:Boka News

Najčitanije