14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

U Tivtu poskupilo vodosnabdijevanje za građane, firmama postepeno pojeftinjenje usluga

Tivat – mikophotography montenegro

Od početka godine u Tivtu važe nove, veće cijene usluga vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda a koje su odobrene od strane Regulatorne agencije za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti (RAE) u skladu sa novim Zakonom o komunalnim djelatnostima.

Cijene su obračunate po novoj metodologiji koju primjenjuje RAE, a koja se, kako je obhašnjeno, zasniva na priniciou „povrata troškova“, kao i intenciji da se postepeno, u periodu od pet godina, izjednače cijene ove vrste usluga za potrošače iz kategorije fizičkih, odnosno pravnih lica. Trenutno potrošači iz kategorije građana, vodu i kanalizaciju u Tivtu plaćaju duplo jeftinije od korisnika tih usluga iz kategorije pravnih lica.

Po novoj metodologiji RAE,  potrošači vode iz kategorije fizičkih lica od 1.januara u Tivtu će za vodu plaćati fiksni dio cijene usluge na mjesečnom novou po potrošaču u iznosu od 2,1574 eura, dok će varijabilni dio cijene iznositi 1,01 eura po metru kubnom. Ove cijene izražene su bez obračunatog PDV-a i u osnosu na dosadašnje, fiskala  naknada je sniženja 10%, dok je cijena potrošenog kubika vode povećana 4%.

Za potrošače iz kategorije pravnih lica vodosnavdijevanje se od 1.januara obračunava po cijeni od 4,584 eura za fiksni, odnosno 1,919 eura  po utrošenom kubiku za varijabilni dio. Za ovu kategoriju potrošača fiksni dio je umanjen 15% u odnosu na do sada važeći cjenovnik, dok je cijana kubika potrošene vode smanjena za 1%.

Što se usluga kanalizacija građani Tivta čija su domaćinstva spojena na kanalizacionu mrežu i postrojenje za prečišćavanje voda (PPOV) u Klačini, od sada će za to plaćati po 0,6222 eura za fiksni dio naknadne, te jođ po 0,2857 eura po kubiku utrošene vode.

Za potrošače iz kategorije pravnih lica fiksni dio naknade je isti, dok će oni odvođenje kanalizacije plaćati još po 0,5429 eura po kubiku utrošene vode. Fiksni dio nadoknade kod kategorije korisnika usluga odvođenja otpadnih voda je novina na računima jer ta stavka do sada nije postojala, dok je sama cijena odvođenja kanalizacje po kubiku za građane manja 1% nego do sada, dok je za pravna lica ta cijena snižena 6%

Direktor preduzeća Vodovod i kanalizacija (ViK) Tivat Alen Krivokapić je istakao da su se oni, zajedno sa Opštinom Tivat kao osnivačem te frime, trudili da što manje opterete potrošače jer je nova, vrlo komlikovana metodologija RAE koja podrazumijeva sagledavanje čak 17 tabela sa troškovima poslovanja ViK-a, vrlo „nemilosrdna“ prema krajnjem potrošaču. Tako je Opština, da bi umanjila udar na standard građana koji neminovno donosi nova metodologija RAE i Zakon o komunalnim djelatnopstima što ga je donijela bivše vladajuća većina DPS-SD-manjinske partije, odlućila da iz budžeta grada dotira dio troškova rada PPOV u iznosu od 238 hiljada eura za ovu godinu.

Otvoreno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda za Tivat i Kotor – arhiv foto Boka News

„Zahvaljujući tome, uspjeli smo da umanjimo skok cijena po novoj metodologuiji, prema krajnim korisnicima naših usluga, i donekle „amotizujemo“ udar na njihov standard. Kada se sve ovo uzme u obzir, na primjeru prosječnog domaćinstva koje mjesečno troši 20 kubika vode, a čiji je mjesečni ralun za vodosnabdijevanje iznosio 21,80 eura, ispada da će oni od 1.februara kada dobiju januarski ralun obračunat po novim cijenama, to platiti 22,36 eura, što je 2,5% skuplje nego do sada. Za potrošače iz kategorije domaćinstava koji su spojeni na kanalizacionu mrežu pa plaćaju i uslugu odvođenja otpadnih voda, prosječni račun sa mjesečnom potrošnjom vode od 20 kubika, do sada je iznosio 27,60 eura, a od 1.februara će biti 28,69 eura što je uvećanje od 4%.“- objasnioo je Krivokapić.

Gradonačelnik Tivta Željko Komnenović (NP) kazao je da bi, da su u potpunosti primijenili novu metodologiju RAE, cijene vodosnabdjevanja i odvođenja otpandih voda u Tivtu za građene za ovu godinu bi „otišle u nebo“, pa bi prosječan račun  za domaćinstvo koje toši 20 kubika mjesečno, iznosio čak 37,25 eura.

„To bi zaista bio ogroman i neprihvatljiv udar na standard naših građana koje im je donio Zakon o komunalnim djelatnosti a što ga je izglasala nekadašnja parlamentarna većina u Crnoj Gori, predvođena DPS-om. Usjeli smo ipak, da se za ovu godinu dogovorimo sa RAE da nam oni odobre da  iz sredstava budžeta Opštine, dotiramo dio troškova rada PPOV-a i time spiječimo da se oni u punoj mjeri, prenesu na konačne korisnike usluga – građane. Opština Tivat će tako ove godine snositi 40% troškova rada PPOV-a sa iznosom od oko 238 hiljada eura, dok će 60% troškova pokriti Opština Kotor koja takođe koristi ovo postrojenje. Ipak, neminovno je da će po ovakvoj metodologiji obračuna,cijena vode za građane da dodatno raste narednih godina“-kazao je Komnenović dodajući da će žitelji nekih gradova u Crnoj Gori, zahvaljujući novom Zakonu o komunalnim djelatnmostima i metodologiji RAE, već ove godine imati čak i do 20% veće račune za vodu.

Potpredjsednik Opštine Tivat Vladimir Arsić (NP) smatra da je Zakon o komunalnim djelatnostima „neke stvari nakaradno riješio pa se mi kao lokalne uprave, na žalost, više ne pitamo sa cijenama komunalnih usluga“ i podvukao da o svemu ovome pod hitno treba da se izjasni Agencija za zaštitu potrošača.

Izvor:S.L.

Najčitanije