32.4 C
Kotor

Slušaj online radio

U trebinjskom naselju Tini okončan proces izgradnje pijace vrijedan 134.000 EUR

Pijaca – otvaranje – foto Radio Trebinje
Pored Trebinja podržan je razvoj i poboljšanje infrastrukture lokalnih pijaca u još 11 opština i gradova u BiH


Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i šef kooperacije u Delegaciji Evropske Unije u BiH Stefano Elero u petak su ozvaničili početak rada pijace u naselju Tini, vrijednosti 134.000 eura, koje su, u okviru projekta, EU4AGRI, finansirali Evropska unija i Grad Trebinje.
Šef kooperacije u Delegaciji Evropske Unije u BiH Stefano Elero je istakao da je u okviru projekta postavljeno 20 mobilnih prodajnih kućica, česma, kao i dva kontejnera i pristupne staze.
On je zahvalio gradonačelniku Trebinja Mirku Ćuriću i gradskoj administraciji za kontinuiranu podršku ovom projektu.
– Trebinje je prvi grad u kome je otvorena pijaca, od ukupno 12 lokalnih zajednica u BiH koji učestvuju u ovom projektu, a ukupna vrijednost cijelog projekta je 840.000 evra. Ovo je jedan od primarnih projekata EU u razvoju lokalnog tržišta poljoprivrednih proizvoda, zahvaljujući kolegama iz Razvojnog programa UN i Češke razvojne agencije, u okviru projekta EU4AGRI – naveo je Elero.
Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je rekao je da je učešće grada Trebinja u ovom projektu oko 30%, te izrazio nadu da će i građani dati podršku ovom projektu.
– Korisnici prodajnih kućica će koristiti objekte godinu dana besplatno i ukoliko registrovani poljoprivredni proizvođači budu saglasni da i nakon godinu dana bude besplatno, grad će to podržati, ako ne dogovorićemo subvencionisanu cijenu od grada – istakao je Ćurić.
Dragana Prtilo, vlasnik i proizvođač poljoprivrednog gazdinsta i korisnik kućice zahvalila je Gradskoj upravi i EU za podršku, te istakla da je ispunila sve uslove javnog poziva za dodjelu prodajne kućice.
– Sada sve izgleda mnogo ljepše i urednije – rekla je Prtilo.
EU4AGRI je četvorogodišnji projekat, vrijedan 20,25 mil EUR, koji traje do 2024. godine, u cilju modernizacije poljoprivredno-prehrambenog sektora i otvaranjea novih radnih mjesta, te održavanja postojećih, a sve u okviru oporavka od pandemije kovid 19.
U okviru ovog javnog poziva pored Trebinja podržan je razvoj i poboljšanje infrastrukture lokalnih pijaca u još 11 opština i gradova u BiH.
Izvor:eKapija

Najčitanije