15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

U Trebinju počinje 64. Festival festivala

festival festivala trebinje

U Trebinju će danas, 24.jula predstavom bjelopoljskog pozorišta “Vlast i njena opozicija” biti otvoren 64. Festival festivala, koji će trajati do 30. jula.

Načelnik Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje Slađana Skočajić rekla je Srni da će ove godine biti izvedeno šest takmičarskih i jedna revijalna predstava.

Za sutra je planirano da Dis – Pozorište mladih Banjaluka izvede predstavu “Mali Agaton”, a u ponedjeljak, 26. jula, na repertoaru je predstava “Policajci” Gradskog pozorišta Bečej.

U utorak, 27. jula, Teatar pri Domu kulture “Ivan Mazov Klime” iz Kavadaraca nastupa sa predstavom “Ne igraj na Engleze”, u srijedu, 28. jula, Gradsko pozorište Trebinje izvešće predstavu “Art” i u četvrtak 29. jula Trsteničko pozorište će se predstaviti sa predstavom “Pomorandžina kora”.

– To je šest takmičarskih predstava, a u petak, 30. jula, profesionalno pozorište iz Gračanice izvešće predstavu “Јedini put”, koja nije takmičarska – rekla je Skočajićeva.

Ona je naglasila da će, kao i svake godine, biti bogat prateći program.

Skočajićeva dodaje da će ispred Turističkog info-centra u Trebinju svako od učesnika imati prezentaciju u trajanju od deset minuta, kojom će predstaviti svoj grad ili pozorište, a biće održana i kreativna trodnevna radionica “Produkcija pozorišne predstave”.

Ona je napomenula da je u okviru ove manifestacije za danas u Muzeju Hercegovine planirana izložba Muzeja pozorišne umjetnosti Srbije “Fotografije kao svedoci o trajanju legende – Olivera Marković”, sutra promocija drugog dopunjenog izdanja knjige “Anegdote i crtice iz pozorišnog života” koju je priredio teatrolog Milovan Zdravković, a 26. jula promocija knjige Željka Hubača “Čučuk Stana”.

Za 27. juli predviđena je promocija izdavačke djelatnosti Srpskog narodnog pozorišta koju predstavlja Zoran Đerić, 28. jula biće održana javna tribina “Kulturnoumetnički amaterizam regiona Balkana – izazovi i perspektive amaterskih pozorišta”, a govornik je Maša Vukanović, kustos Republičkog zavoda za kulturni razvitak Srbije, dok će 30. jula, u završnici festivala, biti priređena redovna izložba Foto-kino kluba Trebinje.

Skočajićeva je dodala da se sve predstave, koje će se izvoditi na ovogodišnjem festivalu, bave aktuelnim temama i da su to provjerene predstave sa renomiranim ansamblima.

Stručni žiri ove godine čine Božidar Zečević – predsjednik stručnog žirija, Radenka Ševa – glumica iz Banjaluke i Spasoje Milovanović – pisac i direktor Narodnog pozorišta u Nišu.

Voditelj okruglog stola biće Željko Hubač, a žiri publike čine Slađana Skočajić, Ratomir Mijanović, Јelena Prtilo, Vedrana Јokanović i Dragan Živanić.

 

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije