17 C
Kotor

Slušaj online radio

U Trstu otvorena izložba “Histri u Istri”

Histri u Istri / foto Hina

Izložba “Histri u Istri” na kojoj je po prvi put u Italiji izloženo više od 200 arheoloških nalaza s područja Istre svečano je otvorena u četvrtak navečer u Muzeju antikviteta “J. J. Winckelman” u Trstu.

Autorica izložbe je Martina Blečić Kavur sa Sveučilišta Primorske u Kopru, a sama izložba fokusirana je na povijest, običaje i nošnju Histra, naroda koji je dominirao obližnjim istarskim poluotokom od 12. stoljeća prije Krista  sve do konačnog rimskog osvajanja 177. godine prije Krista.

Kroz vizualni i izložbeni postav posjetitelji će do 1. aprila iduće godine moći razgledati  više od 200 predmeta, među najznačajnijim djelima istarske umjetničke i kulturne baštine, koji su bili izloženi 2013. godine u galerijsko-muzejskom prostoru “Sveta Srca” u Puli.

“Predstavljeni nalazi rezultat su dugotrajnih istraživačkih aktivnosti i detaljnih arheoloških iskopavanja bogatih nekropola i grobnica Histra. Predmeti su to koji nam govore o običajima ovog narodai njegovoj kulturi zagrobnog života”, rekla je autorica izložbe Martina Blečić Kavur.

Istaknula je kako je središte izložbe grobnica istražena 1981. godine u temeljima rimskog hrama u Nezakciju.

“Sama izložba predstavlja naše trenutne spoznaje o Histrima, o njihovu načina života predstavljenom kroz rituale i pravila pokapanja te reflektiranom u reprezentativnim predmetima njihove bogate materijalne kulture”, kaže Blečić Kavur.

Izložba je organizirana uz pomoć Arheološkog muzeja Istre i Hrvatske zajednice u Trstu, čiji je predsjednik Damir Murković istaknuo da se tim projektom htjelo pružiti važan spoznajni i kulturni doprinos ljubiteljima prapovijesti i arheologije, kao i svim ljubiteljima umjetnosti.

Izvor:Hina

Najčitanije