17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

U Turskoj i Siriji više od 16.000 poginulih

Posljedice potresa u Turskoj i Siriji
Foto: Suhaib Salem/White Helmets/Umit Bektas/Serday Ozsoy / REUTERS

Više od 16.000 poginulih je posljednji crni broj koji stiže iz potresom pogođenih Turske i Sirije. Spasioci se i dalje utrkuju s vremenom u pokušaju da iz ruševina izvuku žive ljude, no nade je sve manje, a posao im otežava i velika hladnoća.

Turski predsjednik, koji je posjetio područja pogođena potresom, kaže kako je nemoguće pripremiti se za katastrofu takvih razmjera, a Europska unija u ožujku organizira donatorsku konferenciju za Tursku i Siriju.

U martu donatorska konferencija za Tursku i Siriju

Evropska unija će početkom ožujka organizirati donatorsku konferenciju na kojoj će prikupljati međunarodna sredstva za pomoć Turskoj i Siriji, pogođene katastrofalnim potresom, rekla je u srijedu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

– Vodimo utrku s vremenom kako bismo zajedno spašavali živote (…) Turska i Sirija mogu računati na EU”, napisala je europska čelnica na Twitteru.

Švedski premijer Ulf Kristersson (čija zemlja trenutno predsjeda Vijećem EU-a) i ja bit ćemo domaćini donatorske konferencije početkom marta u Bruxellesu.

– Prikupimo sredstva na međunarodnoj razini za stradalo stanovništvo, pozvala je Von der Leyen.

– Nitko ne smije ostati po strani kada ovakva tragedija zadesi narod, navela je u priopćenju.

Europska unija je nekoliko sati nakon potresa u ponedjeljak poslala prvu pomoć Turskoj na njezin zahtjev. No Siriji je isprva poslala tek minimalnu pomoć putem postojećih humanitarnih programa, zbog međunarodnih sankcija uvedenih režimu u Damasku koje su na snazi od početka rata u Siriji 2011. U srijedu je sirijska vlada službeno zatražila pomoć EU-a putem mehanizma za civilnu zaštitu koji koordinira europsku pomoć Europljana i Komisija je pozvala zemlje članice da potvrdno odgovore na taj zahtjev, rekao je povjerenik za upravljanje krizama Janez Lenarčič.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije