7.9 C
Kotor

Slušaj online radio

U Westminsterskoj opatiji okrunjeni kralj Charles III. i kraljica Camilla

Kralj Charles III. i kraljica Camilla Foto: Jane Barlow / Reuters

Uz riječi “Bože, čuvaj kralja” u Westminsterskoj opatiji okrunjen je kralj Charles III. i nova kraljica Camilla. Svečana ceremonija trajala je oko 2 sata, a počela je procesijom od Buckinghamske palače.

Charlesa III. i suprugu Camillu u kočiji pozdravljale su tisuće okupljenih građana. Središnja ceremonija održana je u Westminsterskoj opatiji u kojoj su okrunjeni svi britanski monarsi još od Vilima I. Osvajača 1066.

74-godišnji Charles III. četrdeseti je britanski monarh. Okrunjen je krunom svetog Edvarda iz 17. stoljeća, nakon čega mu je predan kraljevski mač kako bi štitio pravdu, Crkvu i narod. Jedan od simbola krunidbe krunidbeni je stolac sv. Edvarda star 700 godina, u kojem je i kamen sudbine – drevni simbol škotske monarhije.

Nakon kralja okrunjena je i nova kraljica Camilla. Kralj i kraljica okrunjeni su pred oko 2000 ljudi u opatiji i milijardu ispred malih ekrana.

Charlesova krunidba trajala je kraće od one njegove majke prije sedam desetljeća. Tadašnja ceremonija, inače prvi takav događaj koji se prenosio uživo, trajala je više od tri sata, a ova sat kraće. Nazočili su i predstavnici drugih vjera kako bi se predočila raznolikost suvremene Britanije.

Oko 2300 uzvanika dobilo je pozivnice za ceremoniju u Westminsterskoj opatiji, među njima su članovi kraljevske obitelji i predstavnici iz 203 zemlje, od kojih je oko 100 predsjednika država.

Izvor:HRT

Najčitanije