13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

UBNOR obilazak ratnih poprišta

Udruženje boraca NOR-a i antifašista Podgorice zajedno sa delegacijama iz Udruženja Bara, Cetinja i Kotora (delegaciju iz Kotora činile su Anka Perović i Daliborka Seferović) organizovala je obilazak ratnih poprišta u kojima su u toku NOB-a 1941-1945 ginuli crnogorski narodni heroji i drugi pripadnici antifašističke vojske – saopšteno nam je iz Udruženja boraca NOR-a i antifašista Kotor.

Kako navode, cilj putovanja je podsjećanje na primjerenu hrabrost, odlučnost i spremnost Crnogorki i Crnogoraca učesnika NOR-a da za uzvišene ciljeve slobode, solidarnosti i stvaranja novog društva daju svoje živote.

“Putovanje je počelo 6.10.2017.godine, gdje smo se zajedno sa predsjednikom UBNOR-a i antifašista Pljevlja Goranom Čavićem (vijenac su piložili Goran Čavić, Daliborka Seferović i Akeksandar Milošević) poklonili pred spomenikom na Stražici sjenima poginulih narodnih heroja Pljevaljske bitke 1.12.1941.godine, Dušanu Obradoviću, Vuku Kneževiću, Petru Jovićeviću kao i 459 boraca koje je sahranjeno na Stražici.

Putovanje je nastavljeno drugog dana uz polaganje vijenaca na groblju Oslobodiocima Beograda gdje je sahranjen veliki broj Crnogoraca i osam narodnih heroja i to: Ivan Milutinović, Đuro Strugar, Branko Đonović, Milisav Đurović, Blažo Popivoda, Dušan Milutinović i dvije hrabre Crnogorke Vukica Mitrović i Jelena Ćetković.

U nastavku preko Sremskog fronta gdje su za oslobođenje zemlje učestovali i hrabro poginuli pripadnici IV i VIII Crnogorske brigade i dva narodna heroja Obren Janjušević i Savo Mašković.

delegacija

Dolazak u Zagreb je posebno pozdravljen od strane Udruženja Crnogoraca u Zagrebu i prijemom delegacije kod bivšeg predsjednika Jugoslavije Stipe Mesića velikoga antifašiste i počasnog građanina Podgorice, čovjeka koji se uvijek zalaze za očuvanje tradicije NOB-a i stvaranje i očuvanje dobrih odnosa između ove dvije države.

Najčitanije