16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor: Obilježena 106. godišnjica strijeljanja vođa pobunjenih mornara

Foto UBNOR Kotor

Predstavnici Udruženja boraca NOR-a i antifašista Kotor položili su u nedjelju 11. februara cvijeće na spomen obilježju u Škaljarima, povodom obilježavanja 106. godišnjica strijeljanja vođa pobunjenih mornara u Škaljarima.

Skupu su prisustvovali predstavnici: SUBNORA Crne Gore sa podpredsjednikom Milojicom Dakićem i generalnim sekretarom Draganom Mitovim Đurovićem, UBNORA Herceg Novi, sa predsjednikom Svetozarom Bakovićem, UBNORA Tivat sa predsjednicom Jovankom Vujačić i UBNORA Budva sa predsjednikom Vulom Markovićem.

Podsjetimo, četvorica mornara, Mate Brničević iz Krila Jesenica kod Omiša, Antun Grabar iz Poreča, Jerko Šišgorić iz Žirja kod Šibenika i Čeh František Raš, koji su vodili pobunu osuđeni su na smrtnu kaznu i strijeljani su 11.februara u Škaljarima, Kotor.

Predsjednika UBNORA Kotor, Jovo M. Bećir poručio je:

“Sastali smo se ovdje da obilježimo 106. godišnjicu pobune mornara u Boki, odamo počast četvorici strijeljanih mornara, učesnika i vođa pobune mornara, desetini umrlih u zatvoru tokom sudskog procesa, dvojici poginulih mornara tokom pobune i svim pobunjenim mornarima i  da očuvamo od zaborava ovaj  bitan istorijski događaj.

Priča o mornarima čiju 106. godišnjicu od strijeljanja  ovdje upravo obilježavamo je priča o mladićima, koji su se na surovoj zimi pobunili za mir, ravnopravnost i protiv gladi.

Samo tri dana je trajala njihova pobuna, ali zapamćena je kao simbol otpora malog protiv jačeg.

Bila je to oružana pobuna austro-ugarske ratne mornarice u Boki Kotorskoj.

Pobunu mornara  su vodili Antun Grabar, mornar iz Poreča, Jerko  Šišgorić, topđzija iz Žirija kod Šibenika, Mate Braničević iz Krila Jesenica kod Omiša, vodnik i tobđzija i Čeh František Raš na brodovima Sankt George  Gea .Ta pobuna ostaće zapamćena kao najveća pobuna u istoriji pomorstva  s obzirom na broj mornara i broj plovnih jedinica  koje su sudjelovale u pobuni.

Bilo je to junačko djelo, hrabrost i odvažnost koja je bila potrebna da se  pripadnici Austrougarske flote pobune zbog neljudskih uslova u kojima su živjeli  i lošeg odnosa njihovih starješina prema njima.

U  sastavu Austrougarske flote  tada je bilo 11 nacija, govorili su različitim jezicima  i vođe pobune su  pokazali su da se ovako nešto može pokrenuti u tim okolnostima, ako se hoće.

Nažalost, istorijske činjenice pokazuju kako je pobuna završila.

Njihova neodlučnost, neorganizovanost i neprihvaćanje savjeta Mate Braničevića da napuste Boku sa flotom, dovela je do sloma i kraha pobune mornara, ali njihovo djelo i junaštvo se obilježava i cijeni.

Strijeljanje mornara izvršeno je u Škaljarima od strane mađarskih vojnika i to iz trećeg pokušaja.

Taj događaj koji je u to vrijeme izazvao veliki interes Evrope bio je udarna vijest novina u doba kada s nazirao kraj Prvog svjetskog rata, te poraz Centralnih sila.

Spomen obilježja podignuta su im u Škaljarima, Đenoviću, Poreču, Šibeniku, na ostrvu Žirije, te u českom gradu Prerovu. Mnoge ulice i obale naše bivše domovine nosile su  njihova imena.

Grad Kotor im se odužio obilježavajuci mjesto njihovog zatočenja i suđenja, mjesto strijeljanja ovim sarkofagom, a jedan od brodova ondašnje Jugoslovenske oceanske plovidbe nosio je ime „Prvi Februar“, u spomen danu pobune mornara. No danas u Kotoru niti jedna ulica, trg ili obala ne nosi niti jedno ime pobunjenih mornara ili pobune mornara i ako je bilo inicijativa za to. Neka je slava vjesnicima borbe i slobode” kazao je predsjednika UBNORA Kotor, Jova M. Bećira.

Najčitanije