23.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Učenici prvog razreda tivatske SMŠ “Mladost” nijesu počeli nastavu po dogovoru

SMŠ Mladost

Ministarstvo prosvjete i Oština Tivat danas su, nakon novog sastanka rukovodstva lokalne uprave sa rukovodstvom Mješovite srednje škjole „Mladost“ i državnom sekretarkom u Ministarstvu prosvjete Milijanom Vukotić -Jelušić (URA), utisak je, definitivno zaratili.

Minisarstvo naime, optužuje predsjednika te Opštine Željka Komnenovića da je odustao od navodno dan ranije postignutog sporazuma da lokalna uprava SMŠ „Mladost“ stavi na raspolaganje salu za sastanke u staroj zgradi Opštine u Ulici Luke Tomanovića. Time bi škola dobila dodatni, sada joj nedostajući prostor za izvođenje nastave, čime bi uz druge mjere koje realizuje u samoj svojoj zgradi, omogućila da djeca koja su ove godine iupisala prvi razred usmjerenja elektrotehničar za razvoj mobilnih i werb aplikacija, nastavu umjesto u popodnevnoj, pohađaju u međusmjeni. Roditelji te djece od kojih su većina đaci-putnici iz Budve i Herceg Novog tri su dana od početka školske godine zbog toga protestovali, tražeći da cijela škola naizmjenično ide u jutarnju i popodnevnu smjenu, kako bi njihova djeca popodne mogla računati na prevoz đačkim autobusima do Budve i Herceg Novog, a kojeg sada za samo to jedno odjeljenje, nema.

Vukotić-Jelušić je nakon dašnjeg sastanka u Opštini kazala da se gradonačelnik Tivta predomislio i da je odustao od toga da se sala za sastanke u staroj zgradi Opštine Tivat, ustupi SMŠ „Mladost“ za cjelodnevno izvođenje nastave. Prema njeni riječima, Komnenović smatra da se sala može korostiti za održavanje samo jednog ili dva časa dnevno i da zbog blizine kružnog toka na magistrali starom objektu zgrade Opštine Tivat i činjenici da njega već koriste brojne druge ustanove i službe, on nije pogodan da u njemu istovremeno više sati borave i nastavu pohađaju djeca srednješkolskog uzrasta. To je po riječlima Vukotić-Jelušić, sada dovelo u pitanje prethodno postignuti dogobvor uprave SMŠ „Mladiost“ i roditelja učenika I razreda elektrotehničara za razvoj mobilnih  web aplikacija.

„Organizacija rada je isključiva odgovornost škole, a predsjednik Opštine može da učestvuje u obezbjeđivanju uslova i unapređenju djelatnosti kakva je obrazovanje, što je u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi. Stavivši ovaj prostor (salu u staroj zgradi Opštine-prim.aut.) na raspolaganje vaspitno-obrazovnim ustanovama Opština Tivat je obavljala svoje zakonom predviđene obaveze, a promjena odluke u posljednjem trenutku koja onemogućava realizaciju postignutog dogovora nije razumljiva.“- kazala je noviunarima državna sekretarka u Ministartvu prosvjete, dodajući da će taj resor „u saradnji sa uprabvom škole i roditeljima svakako pronaći adekvatan način da se omogući redovno pohađanje nastave“.

Gradonačelnik Komnenović potvrdio je „Vijestima“ da je saopštio predstavnicima Ministartva prosvjete i uprave SMŠ „Mladost“ da ne dolazi u obzir cjelodnevno korišćenje sale za sastanke u staroj zgardi Opštine za izvošenje nastave za dio ovdašnjih srednješkolaca.

Đaci u Tivtu ulaze danas u jedna školski autobus

„To ne može zbog bezbjenosti te djeve za koju ja neću da preuzimam odgovornost jer je ta zgrada bukvalno na ulici i na kružnom toku, zatim zbog održavanja higijene jer je koriste brojne druge lokalne i državne ustanove i službe, kao i zbog  niza drugih tehničkih razloga. Nije obaveza Opštine, već Ministarstva prosvjete i uprave škole da obezbijede uslove i organizuju izvođenje nastave. Opština Tivat je do sada u mnogo navrata pokazala više nego dobru volju i razumijevanje za probleme tiavtskih obrazovnih ustanova koje Opština pomaže na razne načine, ali i to sve ima svoje granice. Ne mogu Ministarstvo prosvjete i uprava škole koji očito, nisu na vrijeme i adekvatno obavili pripreme za početak ove školske godine, svoju nesposobnost i neodgovornost rješavati preko leđa Opštine Tivat i ja im takvo ponašanje sigurno neću dozvoliti.“-kazao je Komnenović dodajući da je logično da uprava SMŠ „Mladost“ koja ima upisanih 590 učenika, a prosttorne kapacitete dovoljne za njih 350, zbog toga organizuje uzvođenje nastave u dvije smjene.     Komenović ističe da je zamolio svoje kolege iz Opština Herceg Novi i Budva i kod njih izdejstvovao da ti gradovi pokriju troškove đačkog prevoza za 19 učenika spornog odjeljenje SMŠ „Mladost“ koji putuju na nastavu u Tivat iz Budve, odnosno njih četvoro koji dolaze iz Herceg Novog, dok će Opština Tivat to učiniti za dvoje djece sa hercegnovskog dijela poluostrva Luštica.           On je naglasio da je lokalna uprava Tivta, iako Opština nema takvu zakonsku obavezu, u posljednje dvije godoine investirala preko 160.000 eura u unapređenje uslova rada u pretrpanim i dotrajalim tivatskim školama, a u koje država odnosno Ministarstvo prosvjete čija je to zakonska obaveza „nije ni centa uložilo već decenijama“.

„Treba li da napominjem da su prije dvije ipo godine pred lokalne izbore, tadašnji ministar prosvjete Damir Šehović (SD) i njegov stranalčki kolega, tadašnji potpredsjednik Opštine Tivat Dejan Maslovar potpisali Protokol o saradnji kojim je pored ostaloga, bila predvižena obaveza Ministartva prosvjete da uloži 200.000 eura u sanaciju krova na srednjoj i osnovnoj školi u Tivtu a da od toga ništa nije bilo ? Treba li da ponovim da su zadnja zgrada osnovne i zgrada srednje škole u Tivtu sagrađene prije skoro 40 godina i to sredstvima samodoprionosa samih građana Tivta, a ne države ? Treba li da nabrajam sve projekte sanacije učionica, toaleta, promjene stolarije, nabavke nedostajuće opreme i namještaja koje su Opština i lokalni donatori u posljednjih nekoliko godina napravili prema tivatskim pkolama dok se u isto vrijeme, Ministarstvo prodsvjete prema njima ni okrenulo nije?“- nije krio Komennović ogorčenje izjavama i postupanjem državne sekretarke Ministarstva prosvjete.

Dodao je da to kako Ministarstvo prosvjete postupa prema obrazivnm ustanovama u Tivtu dokazuje i to što mu je kaže, direktorica SMŠ „Mladost“ na jučerašnjem sastanku tražila da Opština toj školi uplati 300 eura za nabavku sredstava za održavanje higijene.

„I oni koji su na vrijeme znali koliko učenika upisuju i sa kakvim prostornim i drugim uslovima raspolažu, a pripreme za školsku giodinu su počeli tek prije deset dana, sada imaju petlje da za bilo što loše prozivaju Opštinu Tivat i da na nas upućuju roditelje nezadovoljne djece, iako lokalna uprava nema ama baš nikakve nadležnosti za organizaciju i izvođenje nastavnog procesa. Ja im sigurno neću dozvoliti da svoju nepsoobnost i neodgovornost prebacuju na Opštinu Tivat!“- poručio je gradonačelnik.

On je podsjetio da je stanje sa tiavtskim školama već duže vrijeme katastrofalno jer država u njih ništa ne ulaže, njihovi kapaciteti su već odavno postali premali za potrebe grada, a istovremeno ista ta država otpisuje investitorima Porto Montenegra njihove obaveze za komunalije od 5,2 miliona eura kojima bi se mogla napraviti makar jedna nova škola, ili im ustupa objekat bivšeg podmorničkog hotela Arsenala, pteko puta zgrade SMŠ „Mladost“, u kojem već nekoliko hodina funkcioniše privatna međunarodna škola KSI Montenegro.

BIĆE BESPLASTNOG ĐAČKOG PREVOZA ZA SVE UČENIKE IZ TIVTA

Gradonačelnik Tivta potvrdio je da je pripremjen predlog Odluke u subvencioniranju troškova đačkog previoza u Tivtu sa kojim će se ići na prvu narednu sjednicu Odbora povjerenika te opštine.

„Ostajemo pri obećanju koje smo dali građanima da ćemo a ovu školsku godinu uvesti besplatni prevoz do škola za svu djecu koja imaju prebivalište na teritoriji Opštine Tivat. Za to je u budžetu za ovu godinu opredijeljeno ukupno 100.000 eura, od čega je do sada utrošeno oko 20 hiljada. Ostalo nam je dovoljno novca da za sve korisnike đačkog prevoza u Tivtu, pokrijemo  80% od cijene đačke karte, što je  predviđeno predlogom nove Odluke o subvencioniranju đačkog prevoza. To znači da ćemo, imajuči u vidu da po zakonu, Ministarvo prosvjete učestvuje sa 20% u porkrivanju troškova đačkog prevoza, stvoriti uslove da sva djeva iz Tivta uskoro dobiti besplatan školski prevoz.“-objasnio je Komnenović izražavajući očekivanje da će Odbor povjerenika, buduči da je rija o javnom interesu, podržati takvu odluku i tako stvoriti formalne uslove da tivatska djeca u najskorije vrijeme dobiju besplatne karte za đačke autobuse.

Najčitanije