22 C
Kotor

Slušaj online radio

SMŠ”Mladost” – privremeno riješen problem štrajka đaka

Škola

Nakon trodnevnog štrajka zbog nezadovoljstva činjenicom da ih je uprava škole stavila u popodnevnu smjenu i činjenice da tada nemaju đački prevoz, učenici I razreda – elektrotehničar za razvoj mobilnih i web aplikacija u Srednjoj mjeđovitoj školi „Mladost“ u Tivtu, danas su prekinuli bojkot nastave.

To je medijima potvrđeno iz uprave škole uz napomenu da je na sastanku Školskog odbora koji je juče zasijedao u proširenom sastavu,  dogovoreno da učenici od danas  krenu redovno na nastavu.

Do 1.oktobra, kako je najavljeno, biće završena adaptacija jedne pripremne učionice za nastavnike gdje će ovi učenici imati nastavu. Da bi ona u potpusnosti profukcionisala, neoghodno je nabaviti školke klupe i stolice, kao i 30 laptopova jer je zbog specifične nastave za đake obrazovnog profila elektrotehničar za razvoj mobilnih i web aplikacija, potrebno da svaki učenik na raspolaganju ima računar tokom predavanja. Taj dio, kako je rečeno iz uprave škole, finansiraće Ministarstvo prosvjete, o čemu su na sastamku Školskog odbora na kojem je bila i državna sekretarka u tom ministarstvu Milijana Vukotić- Jelušić, obaviješteni i predstavnici roditelja te djece iz Herceg Novog, Budve, Kotora i Risna, a koji su takođe prisustvovali sastanku. Kako je istaknuto, učenici I razreda smjera elektrotehničar za razvoj mobilnih i web aplikacija nastavu će tokom ovog mjeseca pohađati  sa početkom od 11 sati.

SMŠ “Mladost” koja je prije 40 godina izgrađena sa kapaciteto za 350 učenika, već duže vrijeme kuburi a nedostatkom prostora, opreme ali i nastavnog kadra, a ove godine u njoj nastavu pohađa čak 590 đaka sa područja od Herceg Novog do Petrovca.

Direktorica SMŠ “Mladost”, profesorica Marija Čučković-Vujnović kazala je da im je Opština Tivat u međuvremenu  ustupila na korišćenje salu za sastanke u staroj zgradi lokalne uprave u Ulici Luke Tomanovića, a gdje će se nastava realizovati za opšteobrazovne predmete.

“Tu će biti po jedno odjeljenje koje će se smjenjivati na dnevnom nivou.”- rekla je Čučković-Vujnović istakavši da će organizovanje i izvođenje nastave u ovom dodatnom i od zgrade škole dislociranom prostoru, iziskivati dodatni napor i obaveze upravi i nastavnom osoblju SMŠ “Mladost”.

„Nakon realizacije zaključka i obećanja iz resornog ministarstva da će da urede učionicu za elektreoethničare za razvoj mobilnih i web aplikacija i nabave potrebnu opremu, od 1.oktobra bi nastavu u međusmjeni pohađali jedino učenici usmjerenja za kuvare,  koji nisu putnici. nego su svi učenici iz Tivta. Oni na nastavu ne dolaze svaki dan jer idu na praksu.“- kazala je direktorica Čučković-Vujnović.

Istakla je da su iz Ministarstva dobili negativan odgovor na njihov zahtjev da se na dva krila škole podigne sprat sa nove četiri učinioce zašto uprava SMŠ “Mladost” ima urbanističko-tehničke uslove, a sa čime bi na najefikasniji način riješili  problem nedostatka prostora u školi.

„Međutim, u odgovoru iz resornog minsistarstva se navodi da “škola nema upotrebnu dozvolu i da se ne može vršiti nikakva nadogradnja“.- istakla je direktorica dodajući da će se stim u vezi, obratiti Opštini Tivat, odnosno Sekretarijatu za urđenje prostora, kako bi utvrdile aktivnosti za dobijanje ove  dozvole.

Istakla je i da u školi loša i vodovodna i elektro mreža koja bi se trebala kompletno mijenjati, a sve to iziskuje značajna finansijska ulaganja.

Ministarstvo prosvjete inače, već godinama gotovi ništa ne ulaže u školske objekte u Tivtu koji su u prilično lošem stanju i koji već duže od deceniju, kubure sa nedostatkom prostora za sve veći broj djece koji pohađaju nastavu u tom gradu.

Izvor:S.L.

Najčitanije