7 C
Kotor

Slušaj online radio

Udar na dalmatinske iznajmljivače: Booking.com iz svoje ponude masovno uklanja sporne apartmane, evo i zašto

Dubrovnik – foto Boka News

Priča o lažnim iznajmljivačima i nepostojećim adresama apartmana koji se iznajmljuju putem internetske platforme Booking.com, ide dalje.

Širom Dalmacije, a posebice u Dubrovniku sve su češći slučajevi u kojima netko oglasi iznajmljivanje turističkog smještaja na susjedovoj adresi, jer ona stvarna, na kojoj se apartman nalazi, ne postoji budući da ta zgrada nema uporabnu dozvolu. Nije moguće kategorizirati smještajni prostor bez uporabne dozvole za objekt odnosno kućnoga broja, odgovorio je tada Ivo Klaić, pročelnik za turizam Županije dubrovačko-neretvanske, koji je naglasio kako eventualne zlouporabe rješenja kategorizacije objekata kontrolira Državni inspektorat.

Kako velike platforme za kratkoročno iznajmljivanje reagiraju na situacije kada od gostiju doznaju da se apartman nalazi u novogradnji bez uporabne dozvole, a vlasnik je na njihovoj platformi za adresu naveo najbližu kuću, sada je odgovorio i Booking.com.

Putem svoje agencije za odnose s javnošću “Dijalog komunikacije”, pojašnjavaju uvjete registracije za iznajmljivače:

 – Kada se pružatelji smještaja registriraju na Booking.com, te prihvaćaju naše uvjete i odredbe, tražimo od njih da potvrde da rade u potpunosti u skladu s lokalnim zakonima te da im je zakonski dopušteno kratkoročno iznajmljivati ​​svoj objekt.

Također, imamo brojne mjere koje služe za provjeru objekta prije nego što im se uopće dopusti otvaranje na našoj platformi – ističu u svojoj izjavi iz Booking.coma Hrvatska.

 – Ako ikada doznamo da objekt možda ne radi u skladu s lokalnim propisima, odmah to istražujemo, te ćemo ukloniti objekt s naše platforme – poručuju iz domaće podružnice globalne platforme.

Eto odgovora na pitanja što učiniti kada vlasnik nekretnine dozna da je netko iz susjedne novogradnje koja (još) nema uporabnu dozvolu bez njihova znanja nelegalno oglasio i registrirao apartman na njihovoj, najbližoj legalnoj adresi. Skidanje s platforme Booking.com sigurno je efikasnije od kazne koju bi odredio Državni inspektorat.

/Maja Rilović Koprivec/

Najčitanije