20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Udruženje pomorskih kapetana upozorava na moguće posljedice – Luka Kotor treba da ima ograničenja u pogledu veličine i broja brodova

Luka Kotor – Foto Ivka Janković

Udruženje pomorskih kapetana Crne Gore Kotor, u vezi projekata Luke Kotor za postavljanje samostalnog odbojnika za privez kruzera – “Pilon“, u nastavku Luže, odnosno pravljenja noseće konstrukcije za bitvu za privez brodskih konopa, kao i postavljanja dvije bove za privez broda na sidrištu br.1 ispod Pomorskog fakulteta, upozorava na sledeće:

– Ovim projektima se, na pomenutim pozicijama, omogućava vez mega kruzera, dužine od oko 340 metara, širine oko 45 metara, sa gazom od oko 8 metara i visine od vodene linije do vrha glavnog jarbola broda od oko 40 metara. Ovi mega kruzeri imaju 100.000-150.000 BRT-a. Ovo praktično znači da se omogućava vez brodova bez ikakvih ograničenja.

– Ovim projektima se u akvatorijumu drastično smanjuje maneverski prostor za mega kruzere, čime se enormno povećava rizik od pomorskih udesa, uključujući i rizik od zagađenja morske okoline. Ovim Luka Kotor, kao glavni nosilac odgovornosti za “siguran vez” broda, unaprijed pristaje na ovaj vrlo realan i enorman rizik a time i na plaćanje enrmnih odšteta.

– Projektovano i postojeće tehničko stanje Luže je vrlo upitno za vez mega kruzera. Pored same konstrukcije ovo se odnosi i na postojeće bitve za privez odnosno njihovu max. poteznu silu kao i na njihove pozicije i broj.

– Postojeća dubina uz Lužu, za koju garantuje Luka Kotor, za vez mega kruzera je upitna a svako povećanje dubine dovodi u pitanje statiku same Luže odnosno siguran vez broda.

Kotor

Na osnovu gore navedenog, mišljenja smo da Luka Kotor treba da ima ograničenja u pogledu veličine i broja brodova koji borave u akvatarijumu odnosno luci Kotor, poručuje UO Udruženja pomorskih kapetana Crne Gore Kotor.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije