30 C
Kotor

Slušaj online radio

Uginuli veliki kit dužine 11,7 m, pronađen kod Lošinja

uginuli kit

Institut Plavi svijet dobio je dojavu o pronalasku uginulog kita 23. januara 2018. pored Lošinja. Uginulog kita je mrežom sa dna izvukao Lošinjski kočar koji ga je nakon toga doteglio do otočića Male Orjule.

Djelatnici Instituta su pregledali i izmjerili uginulu životinju te su utvrdili kako se radi o ženki velikog kita (Balaenoptera physalus) duljine 11,7 m. S obzirom da je veliki kit opažen kod Rovanjske 6. siječnja, pretpostavljamo da se radi o istoj životinji. Iako impresivne veličine, u ovom slučaju radi se o mladoj životinji. Naime, kad se okote novorođeni veliki kitovi već su dugi oko 5-6 metara. Mladunci ostaju s majkom tijekom 6-8 mjeseci. Tijekom tog perioda izuzetno brzo rastu pa kad se odvajaju od majke imaju već dužinu od 10 do 12 m.  Veliki kit jedini je kit usan (Mysticety) koji trajno obitava u Mediteranu i povremeno se pojavljuje u Jadranu, piše Institut Plavi svijet

Prilikom pregleda životinje nisu pronađene nikakve vanjske ozljede koje bi upućivale na mogući uzrok smrti. Na tijelu životinje nije bilo nikakvih tragova ozljeda. Životinja je djelovala mršavo te pretpostavljamo da je uginula od iscrpljenosti. Na tijelu životinje pronađen je i veći broj parazitskih kopepodnih rakova (Pennella sp.). Ovi rakovi se tijekom razvoja jednim dijelom tijela „ukopavaju“ u potkožno tkivo kitova, a pojava ovih parazita u većem broju upućuje i na smanjenu otpornost imunološkog sustava kod uginulog kita.

Kako je kit pronađen pored Lošinja, Institut Plavi svijet pokrenuo je akciju kako bi sačuvao kostur ove životinje. S obzirom na veličinu same životinje i lokaciju pronalaska, izvlačenje na obalu i prijevoz do neke prikladne lokacije na kojoj bi se poštujući sanitarne i veterinarske propise mogla izvršiti obdukcija i čišćenje kostura nije bilo moguće. Stoga smo odlučili životinju ostaviti u moru kako bi se prirodnim procesom biološke razgradnje mekih tkiva očistio kostur.

Životinja je tokom 24. januara omotana čvrstom mrežom i konopima kako bi sačuvali sve kosti te je potopljena na dubinu od oko 20 m pored Lošinja. Tijekom idućih mjeseci istraživači će redovito obilaziti lokalitet te će osim što će kontrolirati stanje pokušati dokumentirati i sam proces razgradnje kita u moru.

Kako je veliki kit strogo zaštićena životinja, o pronalasku uginule jedinke i lokalitetu na kojem je jedinka potopljena Institut Plavi svijet obavijestio je sve nadležne institucije – Hrvatsku agenciju za okoliš i prirodu, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Javnu ustanovu Priroda, Lučku kapetaniju Mali Lošinj i pomorsku policiju. Također, o svemu je obaviještena i gradonačelnica Malog Lošinja i Turistička zajednica Malog Lošinja.

S obzirom da se akcija odvijala u zimskim uvjetima na moru Institut Plavi svijet zatražio je pomoć brojnih organizacija i pojedinaca koji su priskočili u pomoć. Tako je cjelokupna organizacija i sama akcija potapanja trajala svega jedan dan, a u akciji su sudjelovali ronioci Instituta i DVD Lošinj, KPD INA Kostrena te Elektroprimorje sa svojim plovilom. Svima hvala!

Najčitanije