13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Ugostitelji: Ispunjavanje naših zahtjeva ili počinjemo masovne proteste

Tivat-foto Boka News

Ugostitelji neće odustati od zahtjeva koji su danas predstavljeni potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću, navode iz NVO Ugostitelji Crne Gore, koji traže da se u  roku od sedam dana ispune svi njihovi zahtjevi jer će, kako navode, u suprotnom organizovati masovne proteste.

-Pandemija korona virusa već više od godinu ozbiljno ugrožava naše poslovanje, zbog čega je ugrožena egzistencija oko 30 hiljada radnika i članova njihovih porodica. Zahtijevamo od Vlade da nađe rješenje za prevazilaženje teške situacije u kojoj smo se našli, a zbog čega se ne možemo ni ozbiljno pripremiti za predstojeću turističku sezonu, koja vec pocinje, od koje ista ta Vlada očekuje prihod od oko 550 miliona eura – navodi se u saopštenju.

Oni između ostalog traže, bezuslovne isplate subvencija na zarada zaposlenima u sektoru ugostiteljstva, povećanje subvencije za zarade zaposlenih na iznos 250€ za II kvartal kao i smanjenje poreskog opterećenja na lilna primanja u korist zaposlenih na zarade manja od 500 eura.

-Oslobadjanje plaćanja poreza na nepokretnost za ugostiteljske i hotelske objekte za 2020 i 2021.godinu, odlaganje plaćanja obaveza za komunalije (struja, voda, odvoz smeća…) za vrijeme zabrane rada ugostiteljskih objekata,  omogućiti subvenciju od strane države za zakup poslovnih prostora i komunalija tokom zabrane rada,  moratorijum na kredite zaposlenih u ugostiteljstv, PDV 7% na sve ugostiteljske usluge, kao i oslobađanje od plaćanja obaveza za poreze i doprinose na zarada za vrijeme zabrane rada – neki su od zahtjeva ugostitelja.

Oni takođe traže da se zaposleni u turizmu i ugostiteljstvu uvrste u prioritetne grupe za vakcinisanje

-Rješavanjem ovih problema, koji su bazirani na realnim osnovama, riješili bismo samo dio naših nagomilanih problema ali opet spremni da se borimo da opstanemo do stabilizacije epidemiološke i ekonomske situacije – navode u saopštenju.

Najčitanije