13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Ugrožena bezbjednost vazdušnog prostora Srbije i Crne Gore

Aerodrom Tivat Kontrola letjenja Tivat
Aerodrom Tivat Kontrola letjenja Tivat

Zbog nezakonitog postupanja SMATSA (Centar za kontrolu letjenja Srbije i Crne Gore) reprezentativni Sindikat kontrole letenja je obavijestio međunarodne institucije i krovni Evropski sindikat radnika u transportu da postoje sumnje da je bezbednost letenja iznad Srbije i Crne Gore ugrožena. Sindikat zahteva da se hitno primijene svi interni propisi kao i evropske regulative, kojih je SMATSA potpisnik, ali ih do sada nije poštovala.

“SMATSA u dužem vremenskom periodu ne poštuje standardne operativne procedure koje su vezane za stres kod kontrolora letenja. Vrše se nezakonite i neblagovremene promjene radnih vremena, a te promjene su toliko učestale da mogu biti pogubne po život i zdravlje zaposlenih. Radna satnica kontrolora letjenja ista je tokom sezone i van nje, pa često dolazi do premora. Kontrolori letjenja nemaju potrebno vrijeme za odmor i vraćanje psihofizičkog stanja na radni maksimum i samim tim nespremno se dočekuje naredna sezona. Operativno osoblje uskraćeno je za adekvatne sobe za odmor i rekreaciju tokom radnog vremena, koje su prijeko potrebne za vraćanje koncentracije nakon napornih radnih sati, a kontrolorima letjenja u Crnoj Gori je već duže vrijeme čak uskraćena pijaća voda na radnom mjestu, kao jedno od osnovnih elementarnih uslova”; navodi se u saopštenju za javnost.

U saopštenju se dalje navodi da “u SMATSA ne postoji akt kojim se reguliše plan karijere, što je od velikog značaja kako za kontrolore letenja, tako i za samu firmu”.

U saopštenju se kaže i da SMATSA “već četiri godine odbija da postupi po zakonu i donese akt kojim bi se propisao mimimum procesa rada u slučaju štrajka”.

Sindikat kontrole letjenja je reprezentativni sindikat operativnog osoblja kontrole letenja u Srbiji i Crnoj Gori i ima 350 članova.

Najčitanije