14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Uhapšena dva člana posade broda ,,Posejdon“ zbog krijumčarenja ljudi

Privo]enje jedrilice u Baru / foto Pobjeda

Dvojica turskih državljana Yildiz Ramazan (49) i Guler Eyup (59) uhapšeni su zbog krijumčarenja 39 migranata iz te zemlje na brodu ,,Posejdon“.

Kako Pobjeda saznaje, kontrolom na plovilu ,,Posejdon“ na kojem je istaknuta zastava Crne Gore je zatečeno 39 osoba iz Turske.

Yildiz Ramazan i Guler Eyup su predati službenicima Specijalnog policijskog odjeljenja i Centra bezbjednosti Bar, zbog osnovane sumnje da su pokušali krijumčarenje migranata iz Crne Gore u Italiju. Yildiz Ramazan (49) i Guler Eyup (59) su lišeni slobode, zbog osnovane sumnje da su počinili prekršaj stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo nedozvoljeni prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.

Granična policija je 17. decembra oko 04,35 časova, kontrolisala plovilo pod imenom ,,Posejdon“ na kojem je istaknuta zastava Crne Gore. Utvrđeno je da je plovilom upravljao Yildiz Ramazan, a da se kao član posade nalazi Guler Eyup iz Turske.

Operatori u Regionalnom centru Granične policije Jug u srijedu su, oko 20 sati, radarskim podsistemom Uprave pomorske sigurnosti detektovali isplovljenje nepoznatog plovila iz uvale Trsteno, koje su uputilo prema otvorenom moru.

– S obzirom na to da je bilo izvjesno da će plovilo nedozvoljeno preći granicu, Nacionalni komunikacioni centar NCC Podgorica je zatražio vanredno angažovanje osmatračkog helikoptera ,,Guardia di Finanze“ u sklopu zajedničke FRONTEX-ove operacije JO Montenegro Maritime – kazao je Pobjedin izvor.

Nepoznato plovilo je u 20.55 sati prešlo državnu granicu i uputilo se u pravcu Italije.

Osmatrački helikopter ,,Guardia di Finanze“, oko jedan sat poslije ponoći, doletio je na dobijenu GPS lokaciju gdje je uočena jedrilica ,,Posejdon“, dužine oko 12 metara pod švedskom zastavomn, na čijoj su se krmi nalazile četiri osobe.

– Termovizijskim osmatračkim senzorom detektovana je velika količina toplote u potpalublju plovila koja je ukazivala na prisustvo većeg broja ljudi. Nakon dobijene potvrde o prisustvu migranata RCGP Jug uputio je na objekat intervencije dva plovila Uprave policije i Uprave pomorske sigurnosti na koje su se, pored kormilara, ukrcala i dva službenika Granične policije – kazao nam je izvor.

Nakon duge potjere u ekonomskoj zoni, oba plovila su u četvrtak u zoru, oko 5 sati, na otvorenom moru zaustavila jedrilicu i utvrdila da se na njoj nalazi oko 50 migranata.

Izvor:Pobjeda

Najčitanije