21 C
Kotor

Slušaj online radio

“Harmonika fest” – Majstorske radionice i majstori harmonike

Haemonika fest

Deseti međunarodni muzički festival „Harmonika fest“, jedini festival u Crnoj Gori posvećen ovom instrumentu, biće održan u Tivtu od 20. do 22. decembra. Ova posebna manifestacija, koja cijelu deceniju afirmiše umjetničko sviranje na harmonici, svim zainteresovanim ljubiteljima muzike, posebno instrumenta koji je u fokusu, biće vidljiva u onlajn prenosu na službenoj Fejsbuk stranici festivala.

Svi programi počinju u devet sati, svečano otvaranje će biti priređeno sjutra veče u 18:30 časova, a koncerti će biti emitovani od 19 do 20 časova sve tri večeri.

Ovogodišnji program „Harmonika festa“ uključuje tri cjelovečernja koncerta, majstorske radionice, kao i posebne događaje u okviru kojih će biti obilježeno 40 godina postojanja Muzičke akademije, predstavljanje nove harmonike marke „roland“, te predstavljanje prijatelja festivala.

Cjelovečernje koncerte u ovoj trodnevnoj virtuelnoj fešti posvećenoj harmonici će imati Radu Ratoi, jedan od najistaknutijih harmonikaša sadašnjice i pobjednik Svjetskog kupa, Svjetskog trofeja, Kastelfidarda i Klingentala, zatim najbolji učenici osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori zajedno sa studentima Muzičke akademije, i na kraju će, u posebnoj retrospektivi, biti emitovani najbolji koncerti svjetskih velikana koji su nastupali do sada na „Harmonika festu“.

Majstorske radionice će voditi Frederik Dešamp, predsjednik Svjetske federacije harmonikaša, prof. Vojin Vasović (Filološko-umetnički fakultet Univerziteta u Kragujevcu) i prof. Milan Bjeletić sa niškog Fakulteta umetnosti.

Takmičarski dio festivala, koji je do sada podrazumijevao tri discipline: harmonika solo, kamerna muzika i orkestri, ove godine neće biti realizovan.

Kompletan program će biti emitovan na zvaničnoj Fejsbuk stranici festivala, youtube kanalu i biće dostupan i nakon premijere.

Najčitanije