11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Uhapšena posada broda koji je potonuo kod obale Tunisa: Je li brod namjerno potopljen?

Tunis-brod-potapanje – Foto: Reuters / gCaptain

Sud u Tunisu naložio je hapšenje sedam članova posade trgovačkog broda koji je ranije ovog mjeseca potonuo uz obalu grada Gabes, objavio je sudski dužnosnik u srijedu. Vlasti provode istragu o tome je li brod možda namjerno potopljen, piše gCaptain.

Tuniski dužnosnici ranije su ovog mjeseca izvijestili da je brod Xelo potonuo kod obale Tunisa na putu iz Ekvatorijalne Gvineje prema Malti. Brod je navodno prevozio oko 1.000 tona nafte. Tuniska mornarica spasila je svih sedam članova posade.

Dužnosnici su kasnije izvijestili da je na mjesto potonuća poslan specijalizirani ronilački tim kako bi se spriječila potencijalna ekološka katastrofa. Međutim, ronilački tim otkrio je da se na brodu nije nalazio nikakav teret. Naime, brod je bio prazan.

Istražni sudac donio je odluku o uhićenju posade broda“, rekao je glasnogovornik suda u Gabesu.

Glasnogovornik suda je već prije u obraćanju javnosti rekao da se provodi istraga kako bi se utvrdile okolnosti u kojima je brod potonuo, odnosno je li potonuo radi dobivanja odštete od osiguravajućih društava. Istraga se također fokusirala na to je li se brod potencijalno koristio za krijumčarenje nafte.

Posada broda sastoji se od četiri turska državljanina, dva državljanina Azerbejdžana i jednog državljanina Gruzije.

Prema sudskom glasnogovorniku, posada je tvrdila da je dokumentacija o ruti broda izgubljena. Međutim, članovi posade dali su oprečne iskaze i kontradiktorne informacije, navodi sudski glasnogovornik.

Najčitanije