20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Uhapšeni teroristi koji su počinili masakr u Moskvi, Rusija najavila osvetu

Ljudi ostavljaju cvijeće na mjesto jučerašnje tragedije u koncertnoj dvorani blizu Moskve – Foto: Yulia Morozova / REUTERS

Prema posljednjim službenim informacijama, u sinoćnjem terorističkom napadu na koncertnu dvoranu u blizini Moskve poginulo je najmanje 133 osoba, ali taj broj mogao bi biti i veći. Više od 140 je ranjenih.

Odgovornost za strašan pokolj preuzela je militantna skupina Islamska država. Do sada je uhapšeno 11 osoba, među njima i napadači koji su nasumce pucali u ljude. Moskva tvrdi da su sva četvorica uhićena dok su bježala prema ukrajinskoj granici gdje im je bio pripremljen prelazak. Kijev to demantira.

Zelenski kaže da Putin pokušava preusmjeriti krivnju za masakr u Moskvi

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u svome noćnom obraćanju u subotu da ruski predsjednik Vladimir Putin traži načine da preusmjeri krivnju za masakr u koncertnoj dvorani blizu Moskve koji se dogodio u petak.

– Jasno je da Putin i druge bitange samo pokušavaju okriviti nekog drugog, rekao je Zelenski.

– Njihove metode uvijek su iste. Vidjeli smo to ranije, uništene zgrade, pucnjava i eksplozije. I uvijek pronađu nekoga koga će okriviti.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je da je Zelenski “jedini šef države dovoljno lud da Rusiju okrivi za teroristički napad”.

Zelenski je rekao da bi Putin trebao angažirati vlastite muškarce kod kuće da se bore protiv terorizma umjesto što vrše invaziju Ukrajine.

– Ovdje su doveli stotine tisuća svojih terorista, na ukrajinsku zemlju, da se bore protiv nas, i ne mare što se događa u njihovoj zemlji, rekao je.

– Jučer, kad se sve ovo dogodilo, umjesto da se bavi svojim ruskim građanima, da im se obrati, mekušac Putin je bio nijem 24 sata, razmišljajući kako da ovo prikvači Ukrajini. Sve je potpuno predvidljivo, rekao je Zelenski.

Poljski premijer nada se da napad u Moskvi neće biti “izlika za eskalaciju nasilja”

Poljski premijerDonald Tusk pridružio se brojnim svjetskim čelnicima u osudi masovne pucnjave u koncertnoj dvorani u Moskvi u kojoj je stradalo 133 ljudi, pozivajući na staloženost nakon strašnog napada.

– Poljska snažno osuđuje brutalni napad na dvoranu Crocus City Hall u Moskvi, napisao je Tusk na X-u u subotu navečer, izražavajući sućut.

– Nadamo se da ova užasna tragedija neće postati izlika za bilo koga da eskalira nasilje i agresiju.

Poljski ministar obrane Władysław Kosiniak-Kamysz rekao je da sve sigurnosne agencije u zemlji analiziraju i prate situaciju, najavljujući razmještanje vojske na istočnu granicu te zemlje.

Poljska je jedna od zemalja koja pruža najčvršću podršku Ukrajini od početka ruske invazije na susjednu zemlju u veljači 2022. godine.

Blinken osudio gnusni čin i terorizam u svim oblicima

Američki državni tajnik Antony Blinken osudio je u subotu “gnusni” čin i “terorizam u svim njegovim oblicima”, dan nakon napada u Moskvi u kojem su poginule 133 osobe.

– Osuđujemo terorizam u svim njegovim oblicima i izražavamo solidarnost s ruskim narodom koji oplakuje ljudske gubitke nakon ovog groznog događaja, rekao je Blinken u izjavi koju je objavio State Department.

Ruska policija: Četvorica uhapšenih napadača nisu ruski državljani

Četiri osumnjičena napadača uhapšena nakon smrtonosnog napada na koncertnu dvoranu u blizini Moskve su strani državljani, priopćilo je rusko ministarstvo unutarnjih poslova.

Rusija je u subotu priopćila da je uhitila sva četiri naoružana napadača osumnjičena za napad u kojemu su život izgubile 133 osobe, a predsjednik Vladimir Putin obećao je pronaći i kazniti one koji stoje iza napada.

Ranije je objavljeno da napadači posjeduju putovnice Tadžikistana, no ta zemlja zanijekala je da se radi o njezinim građanima.

Ministarstvo unutarnjih poslova Tadžikistana objavilo je da su tri osobe, čije putovnice imaju napadači, pronađene u zemlji gdje su i bile u vrijeme napada na dvoranu.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije