7 C
Kotor

Slušaj online radio

UIP: Herecegnovski Vodovod odgovoran za ispuštanje 420.000 kubika kanalizacije u more

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, Nemila, Herceg Novi

Uprava za inspekcijske poslove utvrdila je da je za ispuštanje 420.000 kubika kanalizacije u more iz postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda odgovorno preduzeće Vodovod i kanalizacija Herceg Novi (VIK), navodi se u izvještaju koji je 27. novembra dostavljen NVO “Ekološko društvo Boke Kotorske”.

– Od 15. aprila do 15. juna odlukom direktora VIK-a ugašene su pumpe na glavnoj pumpnoj stanici “Meljine – Kružni tok”. Pravi razlog za isključenje pumpi iz rada je ušteda na potrošnji električne energije od 40.000 eura da bi direktor VIK-a mogao da se pohvali pozitivnim šestomjesečnim poslovanjem – saopštila je Olivera Doklestić predsjednica Ekološkog društva Boka Kotorska.

Ona tvrdi da ekološki i inspektor za vode nisu negirali izvještaj ove NVO o ljetošnjem dešavanju u Meljinama.

– U izvještaju inspekcije se navodi da će inspektor vršiti kontrole na PPOV, te ako utvrdi da se ne poštuju normativi i standardi, preuzeće mjere i radnje kako bi se postrojenje dovelo prema standardima koji su propisani – navela je Doklestić i podsjetila da su nakon izvještaja NVO ED Boke Kotorske, koji je podnijet Tužilaštvu, Upravi za inspekcijske poslove, predsjedniku Opštine, predsjedniku Skupštine i svim odborničkim klubovima u Opštini Herceg Novi, 21. novembra stigli inspektor za vode i ekološki inspektor, na PPOV u Meljinama.

– Sastanku su prisustvovali i direktor “Vodovod i kanalizacija”, Boro Lučić sa saradnicima. Izvještaj ED ni u jednom dijelu nije negiran. Direktor VIK-a je imao samo jedan odgovor: “pumpe nisu radile, jer su bile pokvarene i urađen je bajpas i kanalizacija sprovedena u more radi radova na PPOV-u i pražnjenja tankova”. Iako je obavještenje inspektora koncipirano relativno blago, više upozoravajuće, ono ima veliku težinu jer ne osporava niti jednu činjenicu koju je prethodno iznijelo ED. Dalji postupak će voditi tužilaštvo, zaključuje Doklestić.

Podsjećamo,tokom predsezona a i ljeta na području Meljina, Nemile, Savine do Starog grada osjećao se intenzivan smrad od kolektora, kanalizacije, pumpnih stanica i PPOV-a u Meljinama.

/K.Matović/

Izvor:Dan

Najčitanije