19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Slučaj Ever Given: Maersk se nagodio izvan suda, tužba povučena

suecki-kanal-AFP

Danski brodarski div Maersk povukao je tužbu zbog poremećaja uzrokovanih nasukavanjem golemog broda Ever Given, koji je zatvorio Sueski kanal na šest dana 2021. godine.

Tužbu su podnijeli u Danskoj protiv operatera Evergreen, vlasnika Shoeija Kisena i tehničkog upravitelja Bernharda Schultea Shipmanagementa za oko 300 milijuna DKK, tj. oko 45 milijuna dolara. Danski ShippingWatch potvrdio je u četvrtak da je tužba okončana izvansudskom nagodbom, piše The Maritime Executive.

Brod Ever Given nasukao se u Sueskom kanalu 23. ožujka 2021., nedugo nakon ulaska na južni ulaz kanala. S obzirom na to da je njegova duljina premašivala širinu kanala, te da su se pramac i krma čvrsto uglavili u obje obale kanala, blokirao je put za sav pomorski promet.

Za složenu operaciju spašavanja, Uprava Sueskog kanala dovela je opremu za iskopavanje na obali, bagere za usisavanje i najmanje 10 tegljača. Uz mnogo napora i truda, brod je konačno odsukan 29. ožujka.

Događaj je dospio na naslovnice globalnih medija stavljajući brodarstvo u središte pozornosti i pružajući potrošačima rijedak izravan primjer kako pomorska trgovina može utjecati na njihov svakodnevni život.

Tijekom šestodnevne blokade Sueskog kanala, putovanja 400 brodova su bila poremećena, uključujući 50 brodova vezanih za Maersk. Kao odgovor, Maersk je tužio brodovlasnika Shoei Kisen Kaisha i operatera Evergreen na danskom pomorskom i trgovačkom sudu za odštetu, navodi The Maritime Executive.

Evergreen je odbacio odgovornost za incident. “Budući da je Ever Given iznajmljen od strane Evergreena prema uvjetima ugovora o najmu plovila, svi troškovi operacije odsukavanja i sve obveze odgovornost su vlasnika plovila.”, izjavila je tvrtka nakon podnošene tužbe.

Napredak slučaja pomno se pratio u svijetu pomorskog prijevoza, budući da bi pobjeda za Maersk mogla pružiti primjer drugim pogođenim prijevoznicima da podnesu slične zahtjeve. U četvrtak je Maersk potvrdio da je povukao tužbu nakon vijesti o sporazumnoj nagodbi.

Boskalis, vlasnik SMIT Salvage, podnio je tužbu londonskom sudu ranije ove godine tražeći naknadu od Shoei Kisen Kaisha za njegovu ulogu u oslobađanju nasukanog broda. Prema FT-u, procijenjena vrijednost njihovog posla oko broda Ever Given bila je u rasponu od 25 do 50 milijuna dolara.

Najčitanije