25 C
Kotor

Slušaj online radio

Uklanjaju osušena stabla u velikom Gradskom parku

Park u Tivtu

U velikom Gradskom parku u Tivtu identifikovano je i crvenom bojom obilježeno oko stotinjak stabala koja treba ukloniti i zamijenti novim biljkama.

Riječ je o borovima, čempresima, bagremima, lovorima, ali i nekim drugim biljama koje su ili pri kraju životnog vijeka te prijeti njihov pad koji može ugroziti posjetioce ili prolaznike u parku, odnosno stablima koja su već osušena ili nepovretno oštećena ili bolesna. Stabla koja će se ukloniti i zmijeniti, evidentirana su nakon stručne procjene eksperata iz Opšptine Tivat i Podgorice, a u skladu sa Katastrom stabala u velikom Gradskom parku iz 2013.

Očekuje se da javnost o predstojećim aktivnostima na zamijeni ovog dijela biljnog fonda tivatke gradske botaničke bašte bude obaviještena zvaničnim saopštenjem Odbora za zaštitu velikog Gradskog parka koji je uljučen u sve te aktivnosti.

Kako nezvanično sazanjemo, neće se sva obilježena stabla ukloniti odmah, niti će se dozvoliti da se posječna stara i bolesna stabla odmah ne zamijene novim sadnicama, nego će taj posao ići sukcesivno. Prvo će, uz pomoć alpinista i specijalne opreme, biti uklonjena tri velika primorska bora stara preko 120 godina, koja su pri kraju životnog vijeka, nalaze uz najfrekvetnije prolaze kroz park i kojima prijeti pad, nakon čega će postepeno uslijediti i uklanjanje ostalih označenih biljaka i njihova zamjena nivim odgovarajućim sadnicama.

Tivat bilježi bolju posjećenost

Tivat

U svim vidovima registrovanog smještaja na području Tivatske rivijere trenutno boravi ukupno 740 zvanično prijavljenih gostiju. To je 22 odsto bolja posjeta nego na isti dan prošle godine – saopštila je juče Turistička organizacija Tivat.

Od ukupnog broja gostiju njih 733 su stranci, a samo 7 posjetioci iz Crne Gore.

Tivatski hoteli ugostili su 82 turista, dok 658 posjetilaca koristi usluge uzdavalaca privatnog smještaja.

Izvor:S.L

Najčitanije