13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Uključivi rast – tema i moto Svjetskog dana turizma

Plaža -turizam

Svjetski dan turizma 27. septembra i ove će se godine obilježavati u mnogim zemljama i odredištima svijeta, a i u regionu su najavljena razna događanja s temom “Turizam za uključiv rast” koja podrazumijeva dostupnost i otvorenost putovanja i koristi od turizma svakome.

Svjetski dan turizma (World Tourism Day -WTD) obilježava se 27. septeembra i to od 1980. godine, svake godine na drugu temu, kojom se potiče interes svjetske javnosti o važnosti turizma kao jednog od četiri najjača gospodarska sektora, ali i sektora koji povezuje ljude, narode, kulture i pridonosi i smanjenju nezaposlenosti i siromaštva.

S obzirom da je pandemija koronavirusa najjače pogodila upravo turizam i putovanja, iz Svjetske turističke organizacije UNWTO-a su u povodu Svjetskog dana turizma iznova poručili da ponovno pokretanje turizma pomaže ubrzanju oporavka i rasta, ali da je u tome važno da to donese koristi svima tj. “naširoko i pošteno”.

“Turizam za inkluzivan rast znači da treba pogledati dalje i dublje od turističkih statistika i priznati da iza svakog broja stoji osoba. Stoga UNWTO poziva države-članice, kao i nečlanice, sestrinske agencije UN-a, tvrtke i pojedince da proslave jedinstvenu sposobnost turizma i osiguraju da nitko ne zaostaje dok se svijet počinje ponovno otvarati i gledati u budućnost”, naglašavaju iz UNWTO-a.

Glavni tajnik te svjetske organizacije Zurab Pololikashvili smatra da turizam mora biti otvoren za svakoga, kao i svima dostupne mnoge društvene i gospodarske koristi koje donosi.

“Svjetski dan turizma 2021. zato ističe moć turizma za uključiv rast, a njegovim obilježavanjem se obvezujemo da će prednosti rasta turizma osjetiti na svim razinama tog širokog i raznolikog sektora, od najvećeg zračnog prijevoznika do najmanjeg obiteljskog poduzeća i samih turista. Nitko ne bi trebao ostati zaboravljen u turizmu, koji je iznimno važan za mnoga društva, što je pokazala pandemija”, rekao je Pololikashvili.

Najčitanije