9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Ukrajina protuofanzivom pokušava vratiti okupirane dijelove

UN – Stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju stigli su u Zaporižja
Foto: Gleb Garanich / REUTERS

Inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju posjetili su nuklearnu elektranu Zaporižja. Njezin ravnatelj objavio je da će dio ekipe ostati u elektrani kako bi procijenio postoji li rizik od oštećenja. Istodobno, Ukrajina protuofenzivom pokušava vratiti okupirane dijelove na jugu zemlje.

Zašto je Odesa bitna za Kijev, ali i za Moskvu?

Odesa danas slavi Dan grada. 1794. osnovala ju je ruska carica Katarina Velika, a njezin prvi gradonačelnik bio je francuski vojvoda de Richelieu. HTV-ova ekipa se nalazi u tom biseru Crnog mora, kako zovu taj oduvijek multikulturalni grad bogate povijesti. Nažalost, 228. rođendan Odesa slavi u ratnom okruženju.

– Da, nažalost, većina odeških znamenitosti i simbola je zaklonjena ili utvrđena, u strahu od ruskog napada. Nalazim se ispred jedne od najutvrđenijih zgrada u Odesi, znamenite zgrada opere i baleta, možda i najljepše u Europi. Projektirali su je isti arhitekti kao i kazališta u Zagrebu i Rijeci. To je inače prva zgrada opere izgrađena u Ukrajini, cijeli projekt njezine izgradnje stajao je tadašnjih milijun i pol zlatnih rubalja. Sada i odeška opera i balet žive ratnu svakodnevicu. Istina, repertoar je smanjen, kao i duljina trajanja predstava, ali jedini su ansambl koji još uvijek igra u ratnoj Ukrajini. Pred smanjenim brojem gledatelja, uz mogućnost da uslijed predstave moraju u sklonište. U okruženju protuzračne obrane i antitenkovskih zapreka odmah tu iza ugla, kao i 1941., kada je zgradu uoči nacističkog napada štitila Crvena armija. Eto, vidite kako povijest piše čudne romane, javio je u emisiji Studio 4 novinar HTV-a Dragan Nikolić.

Izvor:HRT

Najčitanije