16 C
Kotor

Slušaj online radio

Ukrajina se bori s novim ruskim napadima, ali i nedostatkom streljiva

Posljedice napada u Donecku
Foto: Vladyslav Musiienko / REUTERS

Nekoliko dana uoči druge godišnjice početka rata u Ukrajini, Europska unija najavila je 13. paket sankcija protiv Rusije. A duž cijelog bojišta, Ukrajina pokušava zaustaviti ruske napade. Nedostatak streljiva i dalje je velik problem za brojčano slabiju ukrajinsku vojsku. Njezina vojno-obavještajna služba procijenila je da je s druge strane najmanje 470 tisuća ruskih vojnika koji se nakon zauzimanja Avdiivke ne namjeravaju zaustaviti.

Pogled iz zraka otkriva kako izgleda industrijsko postrojenje u okupiranoj Avdiivki. Ukrajinski vojnici koji su se povukli iz grada, dronovima promatraju kretanje neprijatelja i ne sviđa im se ono što vide.

– Ne završava sve njihovim zauzimanjem Avdiivke. Nastavljaju s napadima. Nakon Avdiivke slijede obližnja sela, a onda i najbliži gradovi. Imaju mnogo ljudi, žestoko granatiraju, rekao je Andrij, pilot drona, 47. mehanizirana brigada ukrajinske vojske.

Ruski predsjednik Vladimir Putin jučer je najavio da želi iskoristiti uspjeh u Avdiivki, ali uz napomenu da širenje operacija treba dobro pripremiti. Zapovjednik glavnog stožera ruske vojske odlikovao je svoje vojnike.

Stanovnici iz ukrajinskih gradova blizu bojišta ne žele čekati da Rusi stignu do njih. U tijeku je evakuacija većinom starijih civila koji do sada nisu napustili svoje domove.

– Stigli su do Nevelska. Još nekih 20 do 30 kilometara i to je to, uništit će i nas. Jeste li vidjeli kako su gradovi izbrisani s lica Zemlje?, upitala je Marina Batrak, stanovnica Selidova.

Ukrajinski vojnici brane se od naleta i na južnom bojištu. U pokrajini Zaporižja Rusi pokušavaju osvojiti selo Robotine, koje su Ukrajinci oslobodili ljetos i planirali ga iskoristiti kao polazišnu točku za prodor do obale Azovskog mora. No veliki je protunapad stao. Robotine su sada na dnu izbočine okružene s tri strane.

– Skupili su pričuvne snage. Vidimo da su kolone na cestama, donose streljivo i ostalu opremu. Uspješno smo zaustavili napade. Pokušali su zauzeti Robotine, ali nisu uspjeli. Ne štede ni opremu ni vojnike, rekao je Moriačok, ukrajinski vojnik.

Pozornost Rusije usmjerena je i na jedino ukrajinsko uporište na istočnoj obali Dnjepra, u mjestu Krinki, nedaleko od Hersona. Ukrajinske snage u studenome su prešle rijeku i uspostavile mostobran, ali ga nisu proširile. Ruski ministar obrane rekao je da je Krinki osvojen, ali ukrajinsko zapovjedništvo to je demantiralo.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije