16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Ukrajina spušta loptu?

Zelenski u Bundestagu – Foto: Michael Kappeler/dpa

Njemačko-ukrajinski su odavno nategnuti, a ove nedelje ih dodatno napela odluka Kijeva da u posetu ne primi predsednika Frank-Valtera Štajnmajera (Walter Steinmeier). Sada izgleda da ukrajinske vlasti žele da spuste loptu.

Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba (Dmytro) je u četvrtak agenciji Interfaks rekao da njegova zemlja ne želi da zaoštrava odnose sa Nemačkom iako se ne slaže sa svim aspektima nemačke politike i da očekuje promenu.

“Tu, novu politiku očekujemo od nove nemačke vlade”, rekao je Kuleba.

Štajnmajer je u utorak planirao da sa predsednikom Poljske i premijerima Letonije, Litvanije i Estonije poseti Kijev, ali je odustao jer, kako je sam izjavio, nije bio poželjan.

Predstavnici ukrajinskih vlasti, naime, žele da prime kancelara Olafa Šolca (Scholz) ili nekog drugog ko može da odlučuje o isporuci nemačkog naoružanja koje Kijev želi za odbranu od Rusije.

To je u Berlinu primljeno kao prvorazredna diplomatska uvreda i izazvalo je žestoke reakcije.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je kasnije izjavio da njegov kabinet nije dobio zvaničan zahtev za Štajnmajerovu posetu.

Kuleba je sada sve pripisao problemima pri organizaciji posete većeg broja stranih lidera.

“Poštujemo Nemačku kao državu, kao partnera, i nama je jasno da je šef države, predsednik Nemačke, jedan od simbola te države”, rekao je, uz primedbu da Kijev poštuje instituciju nemačkog predsednika.

Odnose Nemačke i Ukrajine odavno je opteretila izgradnja nemačko-ruskog gasovoda Severni tok 2. Sporni gasovod, koji su Ukrajina i zapadni saveznici videli kao polugu pritiska u korist Moskve, završen je kratko pre ruskog napada i odmah stavljen na led.

Od napada krajem februara, Ukrajina Nemačku pritiska da joj dostavi svoje teško naoružanje, tenkove, artiljeriju i sisteme protivavionske odbrane, uz prilično oštre kritike na račun Šolcove neodlučnosti.

Kijev od Šolca zahteva i da prestane sa blokad oštrijih sankcija protiv Moskve, uključujući i embargo na uvoz ruskih energenata.

Izvor:dpa

Najčitanije