17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Milina Kovačević: HAPS bi mogao postati internacionalni festival

Milina Kovačević – foto S.K.

Predstava  „Primadone” (Jugoart iz Beograda) u kojoj igraju Tanja Bošković i Rada Đuričin, otvorila je sinoć 27 Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti ( HAPS).

Ovogodišnja smotra održava se pod sloganom POZOR IŠTE POZORIŠTE .

Uz konstataciju da se slogan može čitati na više načina, urednica programa Milina Kovačević ističe da on prvenstveno upućenje” na pozorište kao umjetnost koja zahtijeva angažovanog gledaoca, koji sa pažnjom gleda, prosuđuje i nadograđuje sve ono što su uslovnosti zadate scenskim jezikom”.

“Drugo moguće čitanje je da HAPS kao festival koji se u Herceg Novom  održava tradicionalno u drugoj polovini aprila privlači pažnju na teatar u jednom skoncentrisanom nizu različitih pozorišnih ostvarenja. A treće, bez koje nema sreće, je razumijevanje da pozorište traži stalnost u gradu umjetnosti i festivala. Pozor, samo ono što napravimo sami može da nas predstavi drugima. To je dokazano već mnogo puta kroz četiridecenijski rad Hercegnovskog pozorišta, a i sa novim predstavama koje nas aktuelno predstavljaju na scenama regiona”, navodi Kovačević.

Na HAPSu će do 30 aprila biti prikazano još deset predstava autora iz regiona. “Program je sastavljen da bude raznolik i atraktivan za publiku nakon dvije godine tokom kojih je festival imao svoje prinudno pribježište na radijskim frekvencijama u formi festivala radio drame”, navodi Kovačević.

HAPS je nekoliko godina unazad bio ustalio tematske selekcije uz želju da bude više od zbira atraktivnih predstava.

“Festival i treba da pruži novi kvalitet, većina značajnih festivala se trudi da, geografski različito određeni, predstave pozorišnu produkciju koja je relevantna u datoj godini, pa pružaju svojoj publici praćenje tendencija u pozorišnoj umjetnosti. Procjenjujući naše mogućnosti  ponudili smo već 2018/19. različite koncepte koji su bili dobro primljeni u stručnoj javnosti. Pozorište i muzika kao tema stvara mogućnost  da, kroz mnogo različitih formi u kojima se prožimaju ove umjetnosti, pruži publici mogućnost da vidi i moderno i klasično pozorište, spektakle i male forme. Kontekst koji tematizujući festival formiramo takođe zahtijeva angažovanog gledaoca koji tada prati program kroz tu određenu prizmu. Definiše svoje afinitete drugačije od onog što (mu) definišu drugi mediji. Nadam se da će nam već naredna godina biti naklonjena u tom poduhvatu u okviru kog bi HAPS mogao postati internacionalni festival – ima dosta potencijala za to, a konekcije koje smo pravili do sada traju čekaju da se sklope kockice”, optimistična je Kovačević.

Svoje mjesto na program HAPSa  uvijek ima i aktuelna produkcija Hercegnovskog pozorišta  HPa . Ove godine to je mjuzikl San o Boki. “Ponosni smo na ovaj projekat kao da je naš jer je novski, zato što u njemu učestvuju naši glumci i saradnici, jer je prosto odličan”, kaže Kovačević i najavlju de već tokom  ovog HAPSa prave produkcioni plan za predstavu koju će raditi tokom ljeta.

Uz konstataciju da je  HAPS revijalni festival, usmjeren više na razvoj publike nego na evaluiranje pozorišnog stvaralaštva, Kovačević ističe da se trude da bude programa za sve. “Programe za djecu biramo u saradnji sa obrazovnim instutucijama i sa pozorištima i festivalima koji se bave stvaralaštvom za djecu i mlade. Suvišno je ponavljati da su djeca važna publika, a i pozorište je važno za njihovo odrastanje – tada se stvaraju sve klice koje će se razvijati u buduća interesovanja”.

Organizatori i autori se nadaju dobrim reakcijama i salvama aplauza u hercegnovskoj Dvorani Park.

/S.Kosić/

Program: 27. HAPS

HAPS

16.04. subota, 19:00

POLA POLA

tekst Milena Bogavac / režija: Branko Ilić

FDU Cetinje, Gradsko pozorište, Teatar mladih

18.04. ponedeljak, 20:30

SAN O BOKI mjuzikl

tekst: Peđa Ristić / režija: Petar Pejaković

BRUNA Herceg Novi

19.04. utorak, 19:00

NIKO SE NIJE NAUČEN RODIO

(predstava za djecu 5+)

tekst i režija Žana Gardašević

Mali atelje “Arlekin”

20.04. srijeda, 20:30

LIJEVO, DESNO – GLUMAC

Zijah Sokolović

Yugo art

21.04. četvrtak, 19:00

ENERGIJA I JA

(predstava za djecu 5 +)

tekst i režija: Dušanka Belada

Mali atelje “Arlekin”

25.04. ponedeljak, 20:30

U AGONIJI

Miroslav Krleža/adaptacija i režija Ana Đorđević

BEO ART 2015

26.04. utorak, 20:30

ZABORAVLJENE

tekst: Jelena Jovanović / režija MarijaMilenković

BEO ART 2015

27.04. srijeda, 20:30

BALAVA

tekst:Dunja Matić / režija Andrej Nosov

BEO ART 2015

28.04. četvrtak, 20:30

LUTKA SA KREVETA BROJ 21

Đorđe Lebović/Ana Đorđević /režija Slobodan Branković

BEO ART 2015

30.04. subota, 20:30

KOZOCID

tekst i režija: Vida Ognjenović

GRADSKO POZORIŠTE Podgorica

Najčitanije