10.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Ukrajinci tvrde da je Kijev napadnut dronovima kamikazama

Kijev – Foto: Gleb Garanich / REUTERS

Najmanje tri eksplozije odjeknule su rano jutros glavnim ukrajinskim gradom. Oglašena je uzbuna zbog zračne opasnosti, a gradonačelnik Vitalij Kličko pozvao je Kijevljane da ostanu u skloništima. Andrij Jermak, šef kabineta predsjednika Volodimira Zelenskog, potvrdio je da je Kijev napadnut dronovima kamikazama. Prema prvim informacijama, najvjerojatnije je pogođeno područje u blizini željezničkog kolodvora. Predsjednik Zelenski sinoć je objavio da se žestoke borbe vode oko dva grada u ukrajinskoj regiji Donbas – oko Soledara i Bahmuta.

Nekoliko eksplozija odjeknulo je u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima u Kijevu, tačno sedam dana nakon što su Rusi izvršili napad na ukrajinski glavni grad, objavio je francuski AFP.

Agencija Reuters je objavila da je napad izveden bespilotnim letjelicama kamikazama, pozivajući se na objavu Andrija Jermaka, predstojnika ureda ukrajinskog predsjednika.

– Rusi misle da će im to pomoći, napisao je Jermak putem Telegrama, aplikacije za razmjenu poruka.

Tri eksplozije odjeknule su između 6.30 i 7 po lokalnom vremenu. Zračna uzbuna oglašena je neposredno prije prve eksplozije.

Prošli ponedjeljak, 10. listopada, Rusi su žestoko bombardirali Kijev i druge ukrajinske gradove i pritom usmrtili 19 osoba, a ranili 105 potaknuvši međunarodnu osudu. Dan poslije Rusi su nastavili sa zračnim napadima, ali s manje žestine, a glavna meta su im bila energetska postrojenja na zapadu Ukrajine.

Napadi su izvedeni u znak osvete za eksploziju u kojoj je oštećen Krimski most, strateški vrlo važan za Ruse.

Prošli petak ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je zadovoljstvo izvedenim zračnim udarima i procijenio da tako razorni napadi na ukrajinske gradove trenutačno nisu potrebni.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije