15 C
Kotor

Slušaj online radio

Ukrajinski šef diplomacije ne može potvrditi napad na ruski Belgorod

Foto Hina/EPA

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da ne može ni potvrditi ni odbaciti navode da su ukrajinski helikopteri u petak napali spremnike goriva u ruskome gradu Belgorodu jer ne raspolaže svim vojnim informacijama.

Kulebin odgovor je prva reakcija ukrajinske vlade na napad u kojem su zapaljeni spremnici nafte u području Belgoroda, grada smještenog nekih četrdesetak kilometara od granice Ukrajinom.

“Ne mogu ni potvrditi ni odbaciti tvrdnju da je Ukrajina upletena jednostavno zato što nemam sve vojne informacije”, rekao je.

Guverner ruske regije Belgorod, Vjačeslav Gladkov, objavio je jutros da su dva ukrajinska helikoptera pogodila spremnike nafte u Belgorodu.

Očevidac na kojeg se poziva agencija Reuters javlja da su se nove eksplozije čule u Belgorodu u podne.

Taj napad, prvi takvog tipa ako se potvrdi da ga je doista izvela ukrajinska vojna avijacija, dogodio se u vrijeme kada Rusija ponavlja da ona potpuno vlada zračnim prostorom nad Ukrajinom.

“Ovladavanje zračnim prostorom tijekom specijalne vojne operacije je apsolutna činjenica. Što se tiče incidenta u Belgorodu mišljenje o tome dat će naše oružane snage”, naveo je Kremlj.

Uteg za pregovore

Nadalje je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao da će taj napad biti uteg za novi krug pregovora o uspostavi prekida vatre.

Kuleba je u petak rekao i da Ukrajina čeka službeni odgovor Rusije na prijedloge koje je Kijev predstavio na mirovnim pregovorima u Turskoj.

Odbacio je navode da strane sile prisiljavaju Ukrajinu na kompromis u pregovorima.

Nešto ranije u petak ruski šef diplomacije Sergej Lavrov rekao je da je postignut određen napredak na mirovnim pregovorima s Ukrajinom i da Moskva priprema svoj odgovor na ukrajinske prijedloge.

Izvor:Hina

Najčitanije