4 C
Kotor

Slušaj online radio

Ulovio za Jadran rijetku prugastu tunu

Foto Igor Perić

Globalno rasprostranjena, ali u Jadranu veoma rijetka prugasta tuna (Katsuwonus pelamis) završila je juče na udici sportskog ribolovca Aleksandra Saše Pejovića iz Podgorice.

Primjerak dug oko 80 centimetara i težak 12 kilograma ulovio je na Luštici, sa stjenovite obale, a prilikom izvlačenja asistirao mu je Aleksandar Delić. Riba je napala metalnu varalicu – džig kakvim se u ovo doba godine love druge pelagične vrste, poput male tune (luca) ili palamide. Ribolovac je koristio štap do 80 grama težine bacanja, a umaranje primjerka sa obale trajalo oko pola sata.

Kako je Pobjedi potvrdio stručnjak Instituta za biologiju mora iz Kotora Ilija Ćetković, koji je upoznat sa ulovom, na osnovu fotografije nema sumnje da je riječ o prugastoj tuni, koja ime nosi po karakterističnim uzdužnim prugama na tijelu. Ističe da se prugasta ili skipdžek tuna ubraja u mediteranske vrste, ali je svega nekoliko jadranskih ulova publikovano za proteklih osam decenija.

Prema njegovim riječima, prije nekoliko godina, tačnije u novembru 2020. godine, ulovljen je primjerak prugaste tune u Hrvatskoj, sa Prevlake, istom ribolovnom tehnikom (štapom sa obale). Taj primjerak je bio težak 5,4 kilograma a ribolovac je posvjedočio da je primijetio jato u prolazu.

– To su podaci navedeni u stručnom radu Branka Dragičevića i Jakova Dulčića, koji podsjećaju da je prije toga jedini zvanično evidentirani ulov zabilježen u Hrvatskoj, 1940. godine – kazao je Ćetković.

Prema literaturi, prugasta tuna se ubraja u manje vrste tunida, dostiže metar dužine i do 20 kilograma, tako da se Pejovićev ulov računa u krupnije primjerke.

U Jadranu dominira nekoliko vrsta tunida, uključujući i veliku tunu plavih peraja (Thunnus thynnus), zatim malu tunu ili luca (Euthynnus alletteratus) i albakora (Thunnus alalunga), koju karakteriše dugo bočno peraje. Najmanja vrsta od svih je trupac (Auxis rochei) koja dostiže težinu do dva kilograma.

/Igor Perić/

Izvor:Pobjeda

Najčitanije