16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

UN: Na ruti preko središnjeg Mediterana ove godine utopilo se 190 migranata

migranti – foto AFP

Iz Ujedinjenih nacija (UN) su saopćili da je najmanje 190 migranata poginulo od početka ove godine pri pokušaju da preko središnjih dijelova Mediteranskog mora dođu u Evropu.

Komesarijat za izbjeglice UN-a (UNHCR) i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u zajedničkom saopćenju su ukazali na važnost nastavka spasilačkih misija duž mediteranskih migrantskih ruta na kojima se često događaju brodolomi i stradaju migranti koji sa sjevera Afrike pokušavaju doploviti do tla Evrope.

Iz te dvije UN-ove organizacije su izrazili duboko žaljenje zbog jučerašnja dva brodoloma u kojima je u vodama Tunisa život izgubilo najmanje 39 migranata. Većina stradalih su bili migranti porijeklom iz Obale Slonovače, a nastavljena je potraga za eventualnim dodatnim žrtvama te tragedije.

“Ove godine je na ruti preko središnjih dijelova Mediteranskog mora život izgubilo najmanje 190 migranata, a sa sjevera Afrike u Italiju je stiglo 5.700 migranata“, navodi se u saopćenju.

Iz IOM-a su također saopćili da je na svim migrantskim rutama u Mediteranskom moru od početka godine život izgubila najmanje 251 osoba, a da je na svim migrantskim rutama u svijetu poginulo ukupno 446 osoba.

“Mediteransko more i dalje uzima hiljade ljudskih života onih koji na taj opasni put kreću kako bi pobjegli od ekstremnog siromaštva i pronašli bolje uvjete za život“, kazao je šef misije IOM-a u Tunisu Azzouz Zamri.

Najčitanije