20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

UN: Ova godina biće vjerovatno jedna od tri najtoplije

Boka Kotorska – foto Boka News

Ova godina biće vjerovatno jedna od tri najtoplije, upozorile su UN i dodale da postoje šanse da do 2024. godine dođe do privremenog porasta temperature iznad praga od 1,5 stepena Celzijusa određenog Međunarodnim sporazumom o klimi iz 2015. u Parizu.

Temperatura iz godine u godinu obara rekorde, a decenija 2011-2020 ostaće najtoplija do sada zabilježena, sa šest najtoplijih godina od 2015, saopštila je Međunarodna meteorološka organizacija u izvještaju o stanju globalne klime.

– Ova 2020. je nažalost još jedna vanredna godina za klimu – rekao je generalni sekretar organizacije Peteri Talas.

Od januara do oktobra, globalna prosječna temperatura bila je za oko 1,2 stepena Celzija viša u odnosu na referentni period 1850-1900, tako će 2020. biti jedna od tri najtoplije godine.

Procjena organizacije se zasniva na pet skupova podataka, koji rangiraju 2020. kao drugu najtopliju godinu, posle 2016. i ispred 2019.

Dodaje se da ekstremne vrućine, požari, poplave, povećana kiselost okeana i rekordna sezona uragana u Atlantiku svedoče o nastavku klimatskih promjena.

Najveći porast temperature je u sjevernoj Aziji, posebno u sibirskom delu Arktika, gdje je bilo toplije za više od pet stepeni od prosjeka.

Vrućina u Sibiru je bila najveća krajem juna, sa 38,0 stepeni u Verhojansku 20. juna, što je zasad najviša temperatura izmjerena sjeverno od oboda Polarnog kruga.

Sezona šumskih požara, koja je poharala velika područja Australije, Sibira, zapadne obale Sjedinjenih Država i Južne Amerike, bila je najaktivnija u posljednjih 18 godina.

Uz to su “poplave u djelovima Afrike i jugoistočne Azije prouzrokovale masovno raseljavanje stanovništva i ugrozile sigurnost ishrane miliona ljudi”, primijetio je Talas.

Među lošim vijestima je i to što je arktički morski led dostigao svoj godišnji minimum u septembru, zauzevši drugo mjesto tokom 42 godine satelitskog posmatranja.

S druge strane, obim antarktičkog morskog leda bio je sličan ili nešto veći od prosjeka u posljednje 42 godine, dok je Grenland i dalje gubio ledenu masu, iako sporije nego 2019.

A okeani koji skladište preko 90 odsto viška energije koja se akumulira u klimatskom sistemu Zemlje, posljednjih decenija se zagrijevaju sve brže, piše u izvještaju.

Najčitanije