35 C
Kotor

Slušaj online radio

Korona bitno uticala na tržište nekretnina

Razglednica, panorama HN Skver

Gotovo da ne postoji oblast na koju se pandemija virusa korona nije odrazila, tako da tog negativnog trenda nije pošteđeno ni tržište nekretnina.

Kada je riječ o Herceg Novom, prodaja bilježi pad za 90 odsto u odnosu na uporedni period prošle godine, dok su cijene ostale na nivou „zlatnih” vremena.

Veselin Dragaš, vlasnik agencije „Forte mare” i predsjednik Grupacije za trgovinu nekretninama pri Privednoj komori Crne Gore, kaže da svojesvrsna pat pozicija nije samo odlika Herceg Novog ili Crne Gore već i maltene čitavog svijeta.

Pojašnjava da ima ljudi koji posjeduju novac i želju da kupe nekretninu, ali da čekaju pad cijena, koji se ipak ne dešava. Vlasnici nekretnina ne žele da jure da ih prodaju pošto- poto, jer se nadaju boljim vremenima.

-Mnogo je razloga zbog kojih tržište nekretnina bilježi tihovanje. Jedan od njih je svakako nemogućnost inostranih kupaca da dođu u Crnu Goru i vide ono što bi eventualno željeli da trguju. Mislim da je to osnovni razlog. Mi bilježimo veliki broj telefonskih i onlajn i imejl upita, ali kada klijent ne može fizički biti prisutan i pogledati uživo ono što nudite, onda nastaje problem. Tu su i mjere NKT, koje onemogućavaju agentima da odvedu klijenta na određenu lokaciju koja se nudi i obave njenu prezentaciju na odgovarajući način, kazao je Dragaš.

Dodaje da se bilježi prodaja nekretnina unutar grada, kada je riječ o rješavanju stambenog pitanja.

-Uglavnom je riječ o nekretninama, uslovno rečeno, manje vrijednosti, a transakcije od pola miliona koje smo nekada radili sada su misaona imenica. Cijene variraju. Dešava se da budu niske ako klijent ima potrebu za hitnom prodajom, ali to je veoma rijetko. Trenutno je na snazi, šahovskim terminom rečeno, pat pozicija. S jedne strane imate ljude koji imaju novac, ali ne žele da trguju, jer čekaju pad cijena, a s druge, one koji cijene ne žele da spuste, konstatovao je Dragaš.

Cijene stanova u novogradnji kreću se od 1.000 do 1.100 eura, u zavisnosti od lokacije.

Ukoliko je lokacija eksluzivna, kao i nekretnina, onda kvadrat može koštatati i 3.000 eura.

Mahom je, kako je pojasnio, riječ o priobalnom dijelu grada, posebno o naselju Savina.

U naselju Topla 2, koje je veoma privlačno zbog blizine centra grada i mora, za kvadrat stana u novogradnji valja izdvojiti od 1.400 do 1.700 eura. Kada je riječ o staroj gradnji, u tom naselju, cijenu diktira lokacija, pa se kvadrat stana kreće od 800 do 2.000 eura.

U drugim agencijama tvrde isto. Najviše se traže stanovi uz more ili centru grada, pa kuće s pogledom na more, zemljišta koja su urbanizovana, s pogledom na more i infrastrukturom.

Za kvadrat stana na Gomili treba izdvojiti oko 1.000 eura. Ukoliko je nekretnina u Igalu uz more, kvadrat novogradnje iznosi 2.500 eura. Kvadrat nekretnine na rivijeri se prodaje od 1.450 do 2.500 eura.

K.M.

Izvor:Dan

Najčitanije