16 C
Kotor

Slušaj online radio

Unaprijediti pilotsku službu sigurnost i bezbjednost plovidbe kroz Boku

Udruženje pomorskih-pilota Crne-Gore-februar-2024. foto RTHN

Nevladina organizacija Udruženje pomorskih pilota Crne Gore održala je u Herceg Novom Skupštinu, na kojoj je za novog predsjednika imenovan Branislav Kordić, a nove članove uprave činiće Goran Idrizović i Dragoslav Jovanović.

Udruženje pomorskih pilota Crne Gore, osnovano 2015. godine, održalo je Skupštinu na kojoj je izabran novi predsjednik Udruženja. Ovu funkciju,  u skraćenom jednogodišnjem mandatu, nakon Miodraga Kršanca preuzeo je kapetan Branislav Kordić.

– Moje viđenje je da to moramo da prebacimo na mlađe. Već imam 67 godina, tako da za ovu jednu godinu, koliko mislim da budem predsjednik Udruženja, želim da prenesem znanje i iskustvo mlađima, da oni preuzmu, da to bude u punom sastavu i da zaživi na zdravim nogama – navodi on.

Za nove članove Upravnog odbora imenovani su Goran Idrizović iz pilotske organizacije Sea Pioneer i Dragoslav Jovanović iz pilotske organizacije Luke Kotor. Kordić očekuje da će se na narednoj sjednici odboru priključiti  I predstavnici udruženja pilota iz Bara, kao i kompanije Boka pilot.

Branislav-Kordic-februar-2024 foto RTHN

– Ideja mi je da iz svakog pilotoskog udruženja po jedan predstavnik bude u odboru Udruženja pomorskih pilota Crne Gore. Mi smo mala zemlja, malo udruženje, pa mi je ideja da svi budemo udruženi i da zajedničkim snagama ovo podupredimo, da Udruženje bude zdravo. Imamo zananja koja možemo da prenesemo mlađima i da sa nekim našim iskustvom i predlozima unaprijedimo sigurnost i bezbjedjednost u Bokokotorskom zalivu – kaže Kordić.

Po kompletiranju novog rukovodstva Udruženja pomorskih pilota, Kordić planira proaktivno djelovanje ka resornom ministarstvu, Vladi i ostalim institucijama nadležnim za pomorski saobraćaj.

– Imamo znanje i iskustvo. To znanje koje imamo, dobro bi bilo da neko sasluša sa strane i ove naše ideje, koje smo predstavili. Ima puno toga što bi moglo da unaprijedi i pilotsku službu u Bokokotorskom zalivu i sigurnost i bezbjednost sa osvrtom na optimalni broj brodova i putnika u jednom danu, tako da ne dolazi do zaglušenja i zagađenja – kazao je Kordić.

Osim novog predsjednika i članova uprave, na skupštini Udruženja pomorskih pilota za novu generalnu sekretarku imenovana je Nataša Krivokapić.

Izvor:RTHN

Najčitanije