20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

UNESCO želi da se Veneciju stavi na popis ugrožene baštine

Venecija

Stručnjaci UNESCO-a preporučili su da se Venecija i njezina laguna stave na popis ugrožene baštine te organizacije, navodeći da se grad suočava s brojnim prijetnjama.

“Učinci kontinuiranog propadanja zahvaljujući ljudskim intervencijama, uključujući neprestani razvoj, učinke klimatskih promjena i masovnog turizma prijete izazvati nepovratne promjene u izvanrednoj univerzalnoj vrijednosti mjesta”, upozorili su u ponedjeljak stručnjaci iz agencije Ujedinjenih naroda.

UNESCO se nada da će uključivanjem Venecije na popis ugrožene baštine potaknuti veće obveze lokalnog stanovništva, nacionalnih i međunarodnih faktora kako bi razvili učinkovite i održive korektivne strategije.

Odbor za svjetsku baštinu UNESCO-a će razmotriti ovu preporuku tijekom svoga sastanka u rujnu. Dvije godine ranije odbor je odbacio sličnu preporuku stručnjaka da stavi Veneciju na takozvanu crvenu listu.

Venecija i njezina laguna nalaze se od 1987. godine na UNESCO-ovom popisu obrazovne, znanstvene i kulturne svjetske baštine. U Veneciji je desetljećima iznova dolazilo do poplava, posebice u jesenskim i zimskim mjesecima, iako grad, koji se nosi i s masovnim turizmom, sada ima sustav zaštite od poplava.

Najčitanije