17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Unija Pomoraca – Prikuplja se pomoć za porodice povrijeđenih kotorskih pomoraca

Pomorci

Unija pomoraca Crne Gore pokrenula humanitarnu akciju pomoći pomorcima koje su nedavno na brodu jedne strane kompanije zadobila dva pomorca iz Kotora i jedan iz Bara,u okviru koje su se odmah odazvali njeni brojni članovi i omogućili porodicama da borave u francuskoj bolnici gdje se njihovi najbliži oporavljaju.

Tim povodom Radio Kotor se obratio kapetanu duge plovidbe Nikole Peranoviću, članu UO Unije čije je sjedište u Kotoru, koji je istakao i značajno interesovanje za pomoć koja stiže iz inostranstva. Zbog toga će uskoro na sajtu Unije pomoraca biti postavljen i devizni žiro račun.

Trenutno se sve uplate sa svrhom “Donacija” mogu uplatiti na račun Unije pomoraca NLB Banka ž.r. 530-24798-18. Za sve detalje ili dodatna obavještenja Uniju možete kontaktirati putem:+382 69 317 357 i info@unijapomoraca.com.

– Na brodu jedne strane kompanije prilikom eksplozije u prostoru strojarnice došlo je do povređivanja više pomoraca, od koji su trojica hospitalizovani. Moram napomenutu da mi nismo tražili ovlašćenje od porodica da iznosimo detalje i imena, pa stoga prenosim osnovne dostupne informacije. Dva pomorca su u vrlo teškom stanju, dok je jedan, iako teško povrijeđen, ipak u boljoj situaciji i oni su transportovani u bolnicu u Francuskoj. Sve se dogodilo u blizini francuske obale, pa su srećom po njih tamo i transportovani. Sačekali smo da se organizuje nešto od ljudi koji su možda trebali biti neka hitna podrška. Možda grad, institucije, sindikat i slično? Međutim, kako nije bilo nekog većeg pomaka osim naslova u novinama i pisanih poruka podrške, jedan član UO Unije pomoraca je stupio u direktan kontakt sa porodicom pomorca koji se nalazi na liječenju. Iz razgovora sa njima i utisaka koje nam je prenio došli smo do zaključka da porodica želi da bude sa svojim članom, da otputuje u Francusku i bude sa njim. Naravno, potreba je sasvim razumljiva jer je teško biti odvojen u takvim momentima i oslanjati se na šture odgovore agenata, doktora ili nekog trećeg – kazao je kapetan Peranović za Radio Kotor.

Ističe da nepredviđeni troškovi, kao što je ovaj, za pomorce i njihove porodice nisu mali, posebno na duže staze.

– Kako imamo veliku bazu članova i onih koji prate naš rad, kao što je i Radio Kotor, ili neki veoma uspješni portali i neke nacionalne novine, pokretanje akcije je bio prirodan korak. Na našu sreću, i to ne prvi put, odziv je za kratko vrijeme više nego zadovoljavajući. Oko stotinjak donacija je uplaćeno za prva tri dana, što je omogućilo da se novac odmah proslijedi jednoj porodici povrijeđenog pomorca. Nadam se da će i drugoj porodici isti iznos biti uplaćen vrlo brzo – istakao je on.

Ističe gest trećeg pomorca iz Bara, koji se osjeća bolje, pa je novac namijenjen njemu preusmjerio kolegama.

– On dolazi u Crnu Goru krajem sedmice te mu ovim putem želim brz oporavak. Inače, a koliko smo upoznati, firma za koju pomorci plove, pobrinula se da dobiju maksimalno moguću njegu. Do sada nismo čuli nijednu primjedbu porodica na njihov treman u francuskoj bolnici. Nadam seda će tako i ostati da će sve ići nabolje – kaže Peranović.

Pored donacija koje su uplatili naši građani javljaju se i iz inostranstva, zbog čega je otvoren i devizni račun koji će biti objavljen na sajtu Unije.

– Sve ovo je za pohvalu. Veliko hvala svima koji su učestvovali u ovoj akciji, kako pomorcima, tako i onima koji to nisu i na dobro im se vraćalo. Onima koji žele da pomognu, detalji se mogu naći na sajtu Unije gdje je i broj žiro računa – kazao je Peranović.

Na pitanje da li postoji neki vid zaštite pomoraca od ovakvih događaja, upućuje na Sindikat pomoraca u Baru.

– Nažalost, za taj sindikat malo koji pomorac zna da je aktivan. To kažem jer sam stekao utisak da, kada se desi neki problem pomorcu, on obično zove nas. Bilo da je riječ o maltretiranju na brodu, mobingu, zdravstvenom ili administrativnom problemu, nesuglasicama… Mi to rješavamo, koliko možemo, kako znamo i umijemo. Nekad sami, a nekad i mi tražimo pomoć. To obično ide tiho i bez pompe. Ponekad je dovoljno da nazovemo kompaniju ili njen DPA (Designated Person Ashore) i da se predstavimo kao Unija pomoraca i raspitamo za status našeg pomorca. Ta kompanija je odmah oprezna u postupanju sa našim pomorcem jer zna da nije sam i pomno prati da ge ne ošteti. Naravno poslije uspješnog posla nećemo “na sva zvona zvoniti” da se pomorcu pružila pomoć i da nam je zahvalan, jer to radimo kad god možemo, iako nije primarno polje djelovanja Unije i razlog osnivanja. Za to bi trebalo da se brine taj Sindikat u Baru, što je i svrha njegovog postojanja. Samo u poslednjih par dana pristupilo nam je desetak novih članova. Svako ko imalo dublje razmišlja želi da bude dio nečeg većeg, nekog skupa koji će da ga zaštiti kada treba – kaže Peranović.

Ističe apolitičnost Unije pomoraca, u čemu će se istrajati.

– Članovi Unije su svih zvanja , sa svih tipova brodova, a jedini uslovi da bi nam se neko pridružio je da nije osuđivan za teška djela kao i da su aktivni pomorci. Unija pomoraca se mora razlikovati od tog Sindikata pomoraca u Baru, jer je ona udruženje aktivnih pomoraca sa ciljem praćenja rada institucija i implementacije pravila i međunarodnih propisa. To sve da bi bili u skladu sa njima. Prosto rečeno da nam breveti, škole, matrikule ostanu priznati i da ne zaostajemo u tome za svijetom. Samim tim i mi smo isti ti koji će upasti u probleme ako nismo u skladu sa svjetskim pravilima, te se trudimo svim silama da našim djelovanjem ostanemo u propisanim okivirima – poručio je kapetan Nikola Peranović.

Sve uplate sa svrhom,,Donacija” mogu se izvršite na račun Unije pomoraca (NLB Banka ž.r. 530-24798-18).

Za sve detalje ili dodatna obavještenja Unija se može kontaktirati na broj telefona +382 69 317 357, ili putem mejla info@unijapomoraca.com.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije