16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Unija za Mediteran: RH bitni turizam, okoliš i prehrambena autonomija

ŠPANIJA MEDITERRANEAN FORUM – foto EPA/HINA

Hrvatska zagovara zelenu i digitalnu tranziciju Mediterana te održiv turizam, rekla je veleposlanica u Španjolskoj u četvrtak na 7. Regionalnom forumu Unije za Mediteran u Barceloni kojim je dominiralo pitanje kako prevladati rastući ekonomski i socijalni jaz između sredozemnog sjevera i juga.


Učesnici foruma raspravljali su o potrebi jačanja integracije, komunikacija, prometa i ulaganja uz obale Sredozemnog mora gdje živi više od 500 miliona stanovnika.

Predstavnici 43 zemlje, među kojima je bilo rekordnih 17 ministara vanjskih poslova, razgovarali su i o posljedicama rasta cijena hrane i energenata te teškim socijalnim uvjetima.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman (64) otkazao je dolazak u posljednji tren zbog zdravstvenih razloga, rečeno je Hini, pa je šefica hrvatskog izaslanstva bila Nives Malenica, veleposlanica u Madridu.

Hrvatska se u svom izlaganju zauzela za “zelenu i digitalnu tranziciju regije” te je također istaknula važnost jačanja strateške autonomije u energetskom i prehrambenom sektoru.

“Hrvatska je spremna dijeliti ideje i znanje u upravljanju turizmom. S naglaskom na razvoj potencijala održivog i odgovornog turizma šire regije, kroz inovativne i kvalitetne turističke proizvode i usluge”, rekla je Malenica, nekadašnja hrvatska koordinatorica za pitanja Mediterana u kabinetu ministra. Od srpnja 2008. do siječnja 2014. bila je visoka dužnosnica Unije za Mediteran.

U Barceloni je najavila održavanje 3. ministarskog sastanka za urbani razvoj početkom svibnja 2023. u Hrvatskoj.

“Hrvatska će i dalje aktivno sudjelovati u nizu područja od našeg zajedničkog interesa, posebice onih vezanih uz zaštitu mora, sigurnost pomorskog prometa te održivih rješenja u turizmu i energetici”, poručila je veleposlanica Malenica.

Na sastanku je u članstvo Unije za Mediteran primljena Sjeverna Makedonija.

Unija za Mediteran, osnovana 2008. godine sa sjedištem u Barceloni, promiče suradnju između sjevernog i južnog Mediterana u područjima poput zaštite okoliša, klimatskih promjena, obrazovanja i istraživanja, zapošljavanja mladih i žena te pristupa vodi.

Izvor:Hina

Najčitanije