20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Univerzal: Ako je država pogriješila, mora snositi posljedice

Naplatna rampa Herceg-Novi Trebinje

Država se ne može pozivati na razloge ništavosti sporazuma o raskidu ugovora o izgradnji, funkcionisanju i transferu (BOT) puta Meljine – Petijevići, (H.Novi-Trebinje) jer sve i da oni postoje, država ih je sama skrivila – navodi se u odgovoru Univerzala na protivtužbu države koja traži ništavost tog sporazuma.

Ukazuju da, ako je država, kako tvrdi, prilikom zaključenja povrijedila neku zakonsku zabranu koja se odnosi na dopuštenost njene obaveze da isplati ugovoreni iznos, mora sama snositi eventualne posljedice, jer ih je sama i uzrokovala.

Inicijalno je ova kompanija tužila državu, jer im nije isplaćeno četiri miliona kako je bilo predviđeno sporazumom. Država je uzvratila protivtužbom uz tvrdnju da Vlada nije ispoštovala proceduru predviđenu Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti te da nije mogla da zaduži Ministarstvo finansija (MF) da ova sredstva isplati iz tekuće rezerve bez odluke Vlade. Naknadno je Vlada, prošlog oktobra, novim zaključkom zadužila MF da cjelokupnu dokumentaciju oko ovog sporazuma proslijedi tužilaštvu.

Juče je sudija Privrednog suda Vladimir Bulatović zaključio pripremno ročište, najavivši da će o prijedlogu države da se sprovede građevinsko vještačenje odlučiti nakon što sprovede pisane dokaze. Traženo je da vještak utvrdi obim, kvalitet i vrijednost izvedenih radova uz napomenu da je Univerzal bio u obavezi da sam finansira dio puta na Kotobilju. Ostalo je nejasno da li država traži da se vještači cijeli put ili dio puta na čiju sanaciju se Univerzal obavezao, sada za državu, spornim sporazumom.

Iz Univerzala negoduju zbog vještačenja, ukazujući da je cijeli put izgrađen prije 13 godina, te da je bespredmetno vještačiti njegov kvalitet. Zato, kako je naveo, ako sud odredi vještačenje, ono treba da se odnosi samo na sanaciju puta iz sporazuma o raskidu. Tvrde da su obaveze ispunili, te da je država ta koja to nije učinila. Ukazuju da se država odlučila na raskid kako bi se ukinula putarina radi bržeg protoka ljudi i robe i razvoja turizma, zbog čega su pristali da im isplate obeštećenje od četiri miliona na koje dodatno traže i PDV. Glavna rasprava u ovom sporu zakazana je za početak juna.

/M.Leković/

Izvor:Pobjeda
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije